Publisert av: Yngve Sætre | februar 9, 2022

Innlegg i kommunestyret 26.01.22 om lovlighetskontroll


Ordfører!

Denne saken har eskalert og tatt nye vendinger etter hvert som den har blitt behandlet. Jeg mener saken kan oppsummeres i fire kritikkverdige forhold. Det første er at styret i kommuneskogen har gått utenfor sine fullmakter. Dette er åpenbart, og ingen har heller hevdet noe annet så vidt meg bekjent. For det andre har ordfører gått utenfor sine fullmakter ved å signere på kjøpekontrakten, uten å ta forbehold om kommunestyrets godkjennelse.

Det tredje er etter min mening at også kommunedirektøren på et eller annet tidspunkt burde fanget opp at noe ikke skjedde etter boka. Kommunedirektøren skal gi råd til ordfører, og i dette tilfellet kan ikke det ha blitt gjort på god nok måte. Det fjerde er at det nå er nesten to år siden kjøpet skjedde, og at kommunestyret får saken så lang tid i etterkant tyder på at kommunen ikke har tatt saken alvorlig nok.

Saken som helhet er en håndtering av offentlig pengebruk som lukter dårlig når kommunestyret samtidig diskuterer tusenlapper i budsjettet, og kommunen er i en situasjon hvor vi må nedbemanne omkring 60 årsverk for å få en sunn kommuneøkonomi.

Det fremstår tydelig at rutinene har sviktet. Derfor bør saken vurderes av en uavhengig tredjepart, og kontrollutvalget er den åpenbare instansen for dette. Høyre vil fremme forslaget sitt om å oppheve vedtaket og sende saken til kontrollutvalget på nytt. Hvis det ikke får flertall ser jeg frem til at statsforvalteren gir en uavhengig vurdering av kjøpet og prosessen rundt.

Det sentrale i denne saken er ikke å finne syndebukker, men å finne ut hva som har skjedd og hvor det har sviktet. På den måten kan vi sikre forsvarlig pengebruk i Elverum kommune i fremtiden.

Takk!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: