Publisert av: Yngve Sætre | februar 8, 2022

Spørsmål i kommunestyret 26.01.22 om rekruttering av arbeidskraft


Ordfører!

Jeg har følgende spørsmål:

Hvordan vil ordfører ta tak i utfordringen med rekruttering av arbeidskraft til Elverum kommune?

Bakgrunnen for spørsmålet mitt er et bakteppe hvor kommunesektoren står foran store omstillinger i årene som kommer, blant annet vil det bli økende behov for kompetanse og arbeidskraft. KS har tidligere beregnet at antall årsverk i landets kommuner og fylkeskommuner må øke med 12,4 prosent fra 2016 til 2026 for å opprettholde nivået på tjenestene. Til sammenlikning forventes befolkningen som helhet å øke med 9,8 prosent i samme periode.

Samtidig som Elverum kommune er i en situasjon hvor vi trolig må nedbemanne må vi også kontinuerlig rekruttere både ledere og fagpersoner. Vi begynner å se utfordringer på dette området også i Elverum. Fastlegekrisen er godt kjent, men det er ikke bare innenfor helse at det er utfordringer med å skaffe arbeidskraft.

I november 2021 skrev Østlendingen at det var seks søkere til stillingen som skolefaglig rådgiver og fem søkere til stillingen som barnehagerådgiver i Elverum kommune. I forrige uke stod det i Østlendingen at det var tre søkere til stillingen som enhetsleder for vann og avløp. Jeg vil understreke at jeg overhodet ikke betviler at kommunen har fått og vil få kompetent arbeidskraft til de nevnte stillingene. Mitt poeng er at dette viser en generell utvikling hvor det er få søkere til nøkkelstillinger i Elverum kommune. Det mener jeg er bekymringsfullt.

Samtidig er det åpenbart at det går an å påvirke dette bildet, og det finnes kommuner som lykkes bedre med rekruttering enn andre. Østre Toten et godt eksempel på vellykket rekruttering av fastleger. Andre kommuner bruker digitale medier aktivt. For eksempel lager Sarpsborg kommune rekrutteringsvideoer som legges ut på YouTube og andre digitale plattformer.

Ordfører! Elverum kommune bør ha gode muligheter til å rekruttere kompetent arbeidskraft, men søkertallene viser at vi har utfordringer. Jeg håper ordfører er enig i at dette er et tema vi bør sette sterkere på dagsorden i Elverum kommune.

Takk!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: