Publisert av: Yngve Sætre | desember 8, 2021

Spørsmål i kommunestyret 17.11.21 om Innvandrerrådet og Likestillings- og Mangfoldsutvalget


Ordfører! 

Mitt spørsmål er følgende: 

Vil ordfører ta et snarlig initiativ til å gjenopplive Innvandrerrådet og Likestillings- og Mangfoldsutvalget i Elverum kommune? 

Bakgrunnen for spørsmål er et tidligere spørsmål fra undertegnede i kommunestyret 17. juni 2020 om rasisme og diskriminering i Elverum kommune. I svaret fra ordfører ble det vist til at Likestillings- og Mangfoldsutvalget hadde en viktig rolle i arbeidet med å forebygge dette i Elverum kommune. 

Som mange vil huske var det også en alvorlig sak i Elverum sommeren 2020 der en familie så seg nødt til å flytte fra kommunen grunnet det de selv omtalte som langvarig trakassering og rasisme. Ordfører kommenterte denne saken i Østlendingen 3. juli 2020 på følgende måte: 

«Vi har blant annet et mangfoldsutvalg og et innvandringsråd i kommunen vår. Der har det imidlertid vært lite aktivitet. Vi ønsker å se på om det kan være mulig med en sammenslåing – og også se på hvem som skal sitte i disse rådene, hvordan de skal organiseres og hva de skal jobbe med. Dette er vi nødt til å få på beina, og det er noe jeg kommer til å ta tak i like over ferien, lover ordfører Lillian Skjærvik.» Sitat slutt. 

Jeg synes dette er gode ord fra ordføreren som jeg støtter. Nå er det imidlertid nesten ett og et halvt år siden ordføreren sa dette, og så langt jeg og Høyre er kjent med er det ikke skjedd noe på dette området. Etter mitt syn er det på høy tid å få aktivitet i disse utvalgene igjen, enten hver for seg eller som et felles mangfoldsutvalg. 

Ordfører har for øvrig helt rett i at det har vært lite aktivitet i disse utvalgene. Det er bokstavelig talt år og dag siden forrige møte. På hjemmesiden til kommunen fremgår det at det siste møtet i Likestillings- og Mangfoldsutvalget var i februar 2016, mens Innvandrerrådet hadde sitt siste møte i desember 2016. I praksis ligger altså disse utvalgene helt nede, og mye tyder på at vi bør tenke nytt hvis, eller når, vi skal blåse liv igjen i dette arbeidet. 

Det er også verdt å ta en kikk på hvordan sammenlignbare kommuner organiserer slike utvalg, og lære av disse. Flere kommuner har god aktivitet. For eksempel har Ringsaker kommune et Mangfolds- og integreringsråd hvor det ifølge kommunens nettside er planlagt hele sju møter i 2021. Gjøvik kommune har et Internasjonalt råd hvor det er planlagt seks møter i år. 

Jeg og Høyre mener at mangfold har en verdi i seg selv, og når mennesker med ulik bakgrunn snakker sammen øker forståelsen for hverandre, utfordringer kan løses og det blir lettere å få øye på muligheter. Et mangfoldsutvalg er ikke svaret på alt av utfordringer og muligheter når det gjelder integrering og inkludering, men organisert på riktig måte kan det gi et avgjørende bidrag til et bedre lokalsamfunn, og utgjøre en viktig forskjell. 

Elverum har hjerterom er et slagord vi bruker og som vi er stolte av. En viktig del av det å ha hjerterom er nettopp å la alle komme til orde og ikke minst lytte. Jeg mener vi trenger et mangfoldsutvalg som gir innvandrere og flyktninger og mennesker med ulik religion, etnisitet, livssyn, legning og kjønn et talerør, en møteplass og en arena for samhandling og samarbeid. Jeg håper ordfører er enig med meg og jeg ser frem til svaret på spørsmålet. 

Takk!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: