Publisert av: Yngve Sætre | desember 8, 2021

Spørsmål i kommunestyret 22.09.21 om klimakrav innen bygg og anleggssektoren


Ordfører! 

Jeg har følgende spørsmål: 

Vil ordfører ta initiativ til en gjennomgang av Elverum kommunes klimakrav innen bygg, anlegg og eiendomssektoren med mål om større klimakutt på dette området i Elverum kommune? 

Bakgrunnen for spørsmålet er at den norske bygg- og anleggsbransjen slipper ut om lag 14,7 millioner tonn Co2 årlig. Ifølge foreningen «Grønn byggallianse» kan klimagassutslippene i denne sektoren reduseres med 40-50% hvis alle norske byggherrer stiller krav om bruk av lavutslippsmaterialer og utslippsfri byggeplass. 

Dette vil kunne gi et kutt i norske utslipp på mellom 4,7 og 5,9 millioner tonn Co2, noe som tilsvarer utslippene fra hele den norske fossile personbilparken på 2,3 millioner biler. Potensialet for klimakutt er altså stort, og byggherrene sitter i stor grad med nøkkelen til løsningen. Det vil si at norske kommuner som gir oppdrag til bygg og anleggsbransjen har et betydelig ansvar for klimakutt på dette området. 

Under valgkampen i høst hadde NHO et arrangement i Elverum hvor representanter fra ulike deler av lokalt næringsliv møtte politikere. Signalet på dette møtet var at bygg og anleggsbransjen er i stand til å levere bedre løsninger innen klima og miljø enn det byggherrer og oppdragsgivere etterspør. Jeg mener dette er et meget viktig og positivt signal vi som kommunestyre bør ta til etterretning. 

Klimakutt innen bygg og anlegg er ikke ukjent i Elverum kommune. I vår energi – og klimaplan er det et mål at kommunen frem til 2024 skal redusere utslippene fra bygg og anlegg sammenliknet med 2017, og at vi skal teste ut muligheten for fossilfrie byggeplasser. 

Ordfører! Klimaendringer er vår tids store utfordring og vi må alle bidra til å kutte utslipp. På dette området er potensialet for utslippskutt stort, og bransjen selv sier at den kan levere bedre på klima enn det som etterspørres. Da er det ikke bra nok at vi skal teste ut en mulighet for fossilfrie byggeplasser, og at vi har et uspesifisert mål om å redusere utslippene sammenliknet med 2017. 

Vi bør være mer offensive enn som så. Vi bør sette oss klare og ambisiøse mål og vi bør stille krav som bransjen må strekke seg etter. Jeg håper ordfører svarer ja på mitt spørsmål slik at vi får en gjennomgang av våre mål og vår praksis på dette området. Målet med en slik prosess må være at vi tar tydelig ansvar og bidrar til offensive klimakutt på dette området i Elverum kommune. 

Takk!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: