Publisert av: Yngve Sætre | juli 21, 2020

Innlegg i kommunestyret 17.06.20 om årsmelding for Elverum kommune


Yngve og Erik august 2015

Ordfører!

2019 er det siste året av det borgerlige samarbeidsprosjektet med Erik Hanstad som ordfører. Jeg mener årsmeldingen vi i dag behandler viser at vi leverte fra oss en kommune med høy aktivitet og gode tjenester som gjør oss rustet for fremtidig vekst.

Ved utgangen av 2019 var økonomien krevende, men under kontroll. Vi leverte et driftsresultat på nesten 10 millioner i pluss, men hvis vi tar hensyn til at vi også har ryddet opp i gamle budsjettposter er resultatet i realiteten 27 millioner i pluss.

Det er også viktig å få frem at det under det borgerlige styret ble gjort betydelige innsparingstiltak. Bare i 2019 ble det vedtatt kutt i størrelsesorden 38 millioner kroner og det ble nedbemannet med 22,6 årsverk. Dette har vært en forutsetning for å få økonomisk balanse.

2019 har gitt et godt grunnlag for fremtidig vekst. Fremover må vi være spesielt opptatt av å skape verdier og arbeidsplasser, gi neste generasjoner kompetanse og få mennesker ut i arbeid. Dette er grunnlaget for den kommunale velferden.

I den anledning vil jeg trekke frem tre forhold som jeg synes er spesielt positive i årsmeldingen for 2019.

Skoleresultatene er gode. Grunnskolepoengene er 42,5, noe som er 0,6 bedre enn landsgjennomsnittet.

Vi har også hatt en markant nedgang i antall sosialhjelpsmottakere under 25 år. Dette har gått ned fra 55 til 44 i snitt pr måned. Det er også en tydelig nedgang totalt i antall mottakere av sosialhjelp.

Når det gjelder næringsutvikling så er det åpenbart at det er gjort et godt arbeid i 2019. De konkrete arbeidsmålene er nådd med god margin og vi har høyere aktivitet enn i 2018. Dette gjelder både for arrangementer, bedriftsbesøk og utviklingsprosjekter.

Dette har gitt konkrete resultater i form av etableringen av nye bedrifter. I Elverum ble det totalt etablert hele 208 nye foretak i 2019. Dette er i hvert fall det høyeste siden 2005, og antakelig det høyeste noensinne.

I årsberetningen må vi selvsagt også trekke frem alle de store byggeprosjektene som ble ferdigstilt i 2019.

Helsehuset, Ydalir og aktivitetsarenaen ved ungdomsskolen er prosjekter som har vekket nasjonal interesse samtidig som de kommer til å prege Elverum i årtier fremover.

I tillegg har vi vedtatt en byplan som legger grunnlaget for et mer moderne Elverum. Alt dette er store løft som har krevd store ressurser, men jeg er overbevist om at dette er riktig for Elverum.

Det er mye gode resultater i denne årsmeldingen, men det er selvsagt ikke vi politikere som har gjort jobben. Det er all grunn til å takke rådmannen og hele organisasjonen for fremragende jobb i 2019. Dette gir grunnlaget for vekst og velferd i årene som kommer.

Jeg vil også takke for det gode samarbeidet vi hadde på borgerlig side i 2019 og gjennom alle de åtte årene. Jeg mener klart at dette samarbeidet har dratt Elverum i riktig retning.

Takk!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: