Publisert av: Yngve Sætre | juli 21, 2020

Innlegg i kommunestyret 17.06.20 om tertialrapport 1. tertial 2020


Rådhuset august 2015

Ordfører!

Denne tertialrapporten bekymrer meg, og det gjelder særlig tre forhold. For det første ligger vi an til et avvik i ordinær drift for 2020 på 20 millioner kroner. Dette i et budsjett som fra før er svært stramt.

For det andre så vi i 1. kvartal en nedgang på 34 innbyggere i Elverum. Dette er det dårligste befolkningsutviklingen siden 2. kvartal 2018.

For det tredje er det all usikkerheten som følger av koronasituasjonen.

Riktignok blir dette kompensert fra staten, men på dette området er det stor usikkerhet og hvis vi styrer mot en så stor økonomisk nedgang for landet som mange tror vil det være bortimot umulig å kompensere for alle tap knyttet til dette.

På bakgrunn av disse forholdene mener jeg økonomien ser svært krevende ut for 2020, og det er jeg ikke alene om å mene.

Rådmannen skriver at han er svært bekymret over avviket på ordinær drift. Det er vel omtrent så langt en rådmann kan gå for å uttrykke økonomisk bekymring.

Det er åpenbart at det er behov for å sette i gang både administrative og politiske prosesser for å dekke inn de 20 millionene avviket beløper seg til. I tillegg må vi være forberedt på at det kan bli mer.

I en slik situasjon er det for meg uforståelig at politisk ledelse velger å utsette den årlige strategikonferansen med tre måneder. Dette gjør at vi kommer på etterskudd i arbeidet med å finne inndekning.

Etter mitt syn burde vi heller fremskyndet denne konferansen og satt mer trykk på prosessene for å komme i økonomisk balanse.

Det har blitt sagt at strategikonferansen måtte utsettes grunnet koronasituasjonen og at vi ikke vet nok om de økonomiske fremtidsutsiktene.

Det mener jeg er en svært tynn begrunnelse.

Vi vet ikke hvor mye vi å kutte, men vi vi vet at vi må kutte, og da må vi sette i gang med den betydelige jobben det er å kutte i drift eller finne nye inntekter.

Det er bra at ordfører har invitert til en workshop med formannskapet onsdag om en uke, men dette kan på ingen måte erstatte en strategikonferanse.

Økonomien er krevende. Det har den også vært tidligere, men det nye nå er at vi også har stor usikkerhet i de ytre forhold.

Selv om dette er vanskelig er det noe vi må forholde oss til. Da er det handling og ikke utsettelser som er riktig medisin.

Takk!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: