Publisert av: Yngve Sætre | oktober 25, 2017

Innlegg i kommunestyret om tertialrapport 2. tertial 2017


Yngve Sætre valg 2017 kreditert 3Ordfører!

Tertialrapporten viser at det aller meste går bra i Elverum kommune. Vi har mer aktivitet enn budsjettert, men dette veies i stor grad opp av god skatteinngang og mindre rente og avdragsutgifter.

Selv om vi har kontroll på økonomien har vi det siste året blitt veldig klar over hvor sårbare vår økonomiske bæreevne er for endringer i veksten i folketallet.

Det er derfor gledelig når rådmannen skriver at det er signaler om at den litt negative trenden i befolkningsvekst er i ferd med å snu.

Et område som må kommenteres er skole. Den 21. juni behandlet vi tilstandsrapporten for grunnskolen her i kommunestyret.

Da rapporterte rådmannen om en meget positiv utvikling. Blant annet lå vi over gjennomsnittet i Hedmark på grunnskolepoeng, og likt med landsgjennomsnittet med 41,1 poeng.

Nå har dette sunket til 40,2 og vi ligger under snittet både i Hedmark og i landet.

Dette er betenkelig, men det er neppe noen grunn til å overvurdere betydningen av dette. 40,2 poeng er fremdeles det nest beste resultatet i Elverum siden 2012.

Det er også grunn til å merke seg at Hanstad barne- og ungdomsskole gjør det bedre enn både Hedmark og landet med 42 poeng. Dette fortjener positiv oppmerksomhet.

Det viktige innen skolesektoren er at vi fortsetter det gode arbeidet vi er innen i og holder fokuset oppe slik at vi både kan løfte de svake elevene og utfordre de sterke.

Fremover kommer befolkningsutviklingen til å bli svært viktig for oss. Folk flytter på seg, og det er ikke tilfeldig hvor folk flytter.

Folk trenger en jobb å gå til og de ønsker å bo et sted hvor det er gode kommunale tjenester, allsidige muligheter innen kultur, friluftsliv og frivillig sektor og urbane kvaliteter.

I det hele tatt rike muligheter for å leve gode liv i det som oppfattes som attraktive kommuner og steder å bo.

Vi vet at Elverum er et meget godt sted å bo, men dette hjelper lite hvis det ikke formidles til omverdenen.

Bevisst omdømmebygning blir derfor viktig for å sikre fortsatt befolkningsvekst. Vi må fortelle hele verden hvor bra det er i Elverum. I den sammenheng er alle innbyggerne våre beste og viktigste ambassadører.

Det er lite eller ingenting som kan erstatte samtaler mellom mennesker når positive opplevelser skal formidles.

Det er også selvsagt at det å skape arbeidsplasser innenfor et bredt spekter av næringer blir viktig. Det er sant som det sies, nemlig at vi må skape før vi kan dele.

Et vekstkraftig og nyskapende næringsliv er avgjørende for både befolkningsvekst og kommunal velferd.

Helt til slutt vil jeg nevne alt det positive som er på gang i form av byggevirksomhet i både statlig, kommunal, fylkeskommunal og privat regi.

Byen vår har vel aldri sett flere byggekraner og anleggsmaskiner enn i disse dager.

Det er ingen tvil om at det satses i Elverum, og dette vil på sikt gi økt aktivitet, et bedre velferdstilbud og grobunn for befolkningsvekst.

Jeg er overbevist om at Elverum har en flott fremtid i sikte.

Takk!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: