Publisert av: Yngve Sætre | september 4, 2014

Innlegg i kommunestyret 27.08.14 om Rv 3/25 Ommangsvollen / Grundset


Yngve Sætre Juli 2014Ordfører!

Utbyggingen av RV 3/25 Ommangsvollen  – Grundset har et kostnadsoverslag på 4,1 milliarder kroner og en samfunnsøkonomisk nettonytte på 4,2 milliarder kroner.

Det er beregnet at vegen vil spare samfunnet for 6,8 milliarder i transportkostnader, og sist men ikke minst er det beregnet at den nye vegen vil medføre at det blir 1,3 personer færre som blir drept eller hardt skadet i trafikken hvert år.

Disse tallene sier litt om de formidable proporsjonene til dette prosjektet. Jeg tror vi kan anta at dette er den største enkeltstående investeringen vår generasjon vil få oppleve i Elverum. Det skal vi applaudere og verdsette.

En del av prosjektet blir delfinansiert med bompenger. Det er svært få som er begeistret for bompenger. Likevel må vi erkjenne at dette er en nødvendig løsning i en tid hvor behovet for mer og bedre veg er enormt, samtidig som oljepengene må brukes med ansvarlighet for fremtiden.

I forslaget vi nå har til behandling legges det opp til en bompengesats på 60 kroner en veg. Dette synes jeg er til å leve med under to forutsetninger.

For det første at kollektivtilbudet mellom Hamar og Elverum blir forbedret. For det andre at det blir arbeidet videre med en rentekompensasjonsordning – og andre politiske virkemidler – for å redusere satsene.

Førsteprioritet for oss er at vegen bygges så raskt som mulig, og at vi deretter kommer i gang med neste trinn mellom Løten og Hamar. Fire felts motorveg mellom Elverum og Oslo og mellom Elverum og Hamar vil kunne skape uante muligheter for vårt område.

Vegene i seg selv skaper ikke vekst, men de skaper muligheter for mennesker og bedrifter som vil ha fleksibilitet, trygghet og ekspansjon. Nylagt asfalt lukter optimisme og vekstkraft, og jeg gleder meg til å kjenne den eimen mellom Ommangsvollen og Grundset.

Takk!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: