Publisert av: Yngve Sætre | september 2, 2012

Innlegg i kommunestyret om selskapskontroll


På kommunestyremøtet 29. august holdt jeg et innlegg om selskapskontroll. Jeg mener det er viktig at kommunens selskaper blir grundig kontrollert for å sikre at kommunens, innbyggernes og selskapenes interesser blir ivaretatt. Her er mitt innlegg i kommunestyret:

Ordfører!

En systematisk kontroll av kommunens selskaper er viktig for å sikre at kommunens og selskapenes interesser blir ivaretatt, og at de ansattes arbeidsforhold er gode. Den planen som vi skal vedta om selskapskontroll ivaretar de fleste av disse elementene, men det er etter mitt syn noen mangler i planen.

I tillegg til det som planen omfatter mener jeg at kontrollen også må avdekke om det foreligger et tilfredsstillende styringssystem i de aktuelle selskapene. Eksempelvis må det undersøkes om det foreligger gode nok prosedyrer for styrets arbeid, om det er en riktig ansvarsfordeling mellom styre og administrasjon, og om det foreligger gode nok rutiner for rapportering og internkontroll.

Slike rutiner er vesentlige for å sikre god ressursutnyttelse, men det er ingen selvfølge at det er på plass. Det må derfor undersøkes.

Dessuten mener jeg at det høyst sannsynlig også er behov for en forvaltningsrevisjon for de selskapene som skal kontrolleres. En slik revisjon innebærer en kontroll av selve aktiviteten i selskapene, og for alle de fire selskapene som skal kontrolleres mener jeg det er viktig å få klarlagt om driften er tilfredsstillende, det vil si om selskapene har god produktivitet, måloppnåelse og økonomiske resultater.

Det er også viktig at kontrollen går så langt tilbake i tid som det er nødvendig, det vil si at de går lenger tilbake enn aktiviteten til det sittende styret. De sittende styrene er som kjent nylig utnevnt.

Jeg har ikke noe forslag til endret vedtak, men jeg vil altså oppfordre kontrollkomiteen til å gå grundig til verks og inkludere kontroll av styringssystem og vurdere forvaltningsrevisjon av de aktuelle selskapene.

Takk!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: