Publisert av: Yngve Sætre | april 2, 2011

Næringsvirksomhet drives best av private


I forbindelse med regjeringens eierskapsmelding åpner næringsminister Trond Giske for å selge statens eierandel i SAS. Dette er i tråd med det Høyre har ønsket lenge, og det er bra at Giske kommer etter. Det som ikke er bra er at Giske vil opprettholde det totale statlige eierskapet i næringslivet på dagens nivå, og ansette flere byråkrater i departementet for å administrere eierskapet. Dette løser ikke hovedproblemet; som er staten selv.

Økonomisk teori sier at profittsøkende eiere har de sterkeste incentivene til å sørge for en kostnadseffektiv drift. Forenklet sagt så vil private eiere føle selskapets utvikling på kroppen, og dermed ha sterkere grunner til å drive effektivt og fremtidsrettet. Som følge av dette vil private bedrifter være mer effektive. Jeg har ennå til gode å se noen overbevisende eksempler som motbeviser denne teorien. Et annet problem med statlig eierskap er at staten kan komme i en uheldig dobbeltrolle som både myndighetsutøver og eier. Dette kan gi både maktkonsentrasjon og svekkelse av tillit.

Høyre vil redusere det statlige eierskapet og har lansert følgende salgsliste. Dette er en helt riktig strategi. Det er ingen saklig og fornuftig grunn til at staten skal eie disse selskapene, og et offensivt privat eierskap vil være positivt. Staten bør primært konsentrere seg om velferdsoppgaver. Næringsvirksomhet drives best av private.

Yngve Sætre

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: