Publisert av: Yngve Sætre | mars 29, 2011

Heimevernet forvitrer


I dagens Aftenposten kan vi lese at generalmajor Kristin Lund mener at antall soldater i Heimevernet kan bli halvert på 10 år. HV har fått bedre utstyr, men massene forvitrer på grunn av lite eller ingen trening. Det går videre frem at 38 prosent av soldatene skal få øve i år, men dette går på bekostning av to nye skip som får langt færre seilingsdøgn enn planlagt. Nye soldater som overføres til HV får ikke uniformer. HV-sjef Lund avslutter med å si at hun som leder ikke kan fortsette med en slik ubalanse, og at hovedkursen må endres.

Jeg har tidligere skrevet om et forsvar på sparebluss, og jeg har også skrevet om temaet her på min blogg. Tegnene på et forsvar som mangler ressurser blir stadig tydligere. Også sammenliknet med andre land er det dårlig stilt. USA sitt forsvarsbudsjett er på 4 prosent av BNP, mens NATO har et mål om 2 prosent. Norge bruker nå bare 1,3 prosent av BNP på forsvar, og forsvarets andel av statsutgiftene har gått ned de siste 20 årene. Vi er ikke inne i det brukne geværs politikk ennå, men vi beveger oss dessverre i den retningen. 

Høyre har gitt mer penger til forsvaret i alle sine alternative budsjetter etter at de rødgrønne kom i regjering. I Høyres alternative budsjett for 2011 hadde Høyre blant annet en økning på 250 millioner til Hæren, og en økning på 75 millioner til Heimevernet, i forhold til Regjeringens budsjett. Dette er et kraftig signal om vilje til å styrke forsvaret, men alternative budsjetter hjelper dessverre ikke forsvaret. En reell styrking av forsvaret blir det nok først når Høyre kommer i regjering.

Yngve Sætre

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: