Publisert av: Yngve Sætre | mai 24, 2023

Innlegg i kommunestyret 03.05.23 om Rådhusplassen/ Ungdomsskolen


Ordfører!

Denne saken handler om en økonomisk tilleggsbevilgning på ungdomsskolen som vi ikke kommer utenom. Men den handler også om hvordan vi prioriterer kommunens økonomiske ressurser.

I den forbindelse er det på sin plass med en realitetsorientering om kommunens økonomi.

I budsjettdokumentet lagt frem for bare et halvt år siden er det fire måltall som forteller oss hvordan tilstanden er.

Det første er netto driftsresultat. Vi har mål om at dette skal være minst 2%. I budsjettet for 2023 er dette 0,09%, altså langt dårligere enn vårt mål.

Det andre målet er at disposisjonsfondet skal være 4% av driftsinntektene. Dette er 2,63%, altså langt dårligere enn vårt mål.

Det tredje målet er at netto lånegjeld i prosent av driftsinntekter skal være maks 100%. Dette er 113%, altså langt dårligere enn vårt mål.

Det fjerde og siste målet er at egenfinansieringen av investeringer skal være minimum 20%. Vi ligger på 6,8%, også det er langt dårligere enn vårt mål.  

Disse tallen er kanskje litt tørre og plagsomme, men de er helt sentrale for å forstå vår kommuneøkonomi. På fire viktige områder ligger vi langt unna våre mål.

Så kan man spørre om det er dramatisk. Det har jo gått greit før! Ja, tidligere år har vi blitt reddet av lavere renteutgifter, høyere skatteinngang og god budsjettdisiplin.

I år er mye av dette snudd på hodet. Lavere rente kan vi drømme om, budsjettet har nesten 70 millioner i ekstra strømtiltak med stor usikkerhet, og vi vet ikke om kommunesektoren får kompensert for prisstigningen.

Budsjettet er mer usikkert enn på lenge, og situasjonen er derfor også mer krevende.  

Så kan man spørre seg hva dette har med Rådhusplassen og ungdomsskolen å gjøre.

Etter min mening har kommunens økonomiske situasjon alt å gjøre med Rådhusplassen og ungdomskolen. Vi må ta innover oss vår økonomisk situasjon. I krevende økonomiske tider må vi prioritere det viktigste først.

Vi må sette tæring etter næring.  

Kommuneøkonomi har mange likhetstrekk med privatøkonomi. Hvor mange i kommunestyresalen er det som ville prioritert å kjøpe luksusgoder når bankkontoen bare har nok til å dekke helt nødvendige utgifter?

For å gi et eksempel. La oss tenke oss at det er igjen bare noen få tusenlapper på kontoen og kjøleskapet ryker samtidig med at du har veldig lyst til å kjøpe deg en ny dress eller kjole til 17. mai da det gamle antrekket har blitt litt slitt og umoderne.

Bruker du da familiens hardt opptjente penger til å kjøpe et nytt kjøleskap eller et nytt antrekk?

Selvsagt ville enhver ansvarlig person kjøpt et kjøleskap så får heller nye 17. mai klær vente et par år til økonomien gir rom for det.  

På samme måte er det med Rådhusplassen. Ja, jeg er enig i at det kunne vært fint med en oppgradering av Rådhusplassen, men samtidig er det helt nødvendig å bruke penger på Ungdomsskolen.

Derfor må Rådhusplassen vente.

Og til de som sier at 5 millioner kroner ikke er så mye, og at vi kan gjøre begge deler så vil jeg si følgende: Se en gang til på de økonomiske tallene jeg refererte i starten av mitt innlegg.

I 2023 har vi budsjettert med 1,8 millioner kroner i overskudd. Vi balanserer på en knivegg.

Gjør vi begge deler kan det være forskjellen mellom at kommunen går i minus eller pluss i 2023.

Elverum kommune har i for mange år valgt å si ja takk til alt når vi heller burde prioritert.

Det er en viktig grunn til at vi er havnet der vi er. En gang må vi si stopp, og det er nå.  

Så med bakgrunn i dette ber jeg kommunestyret om å ta ansvar og stemme for forslaget fra Høyre, Frp og Pensjonistpartiet om å skrinlegge Rådhusplassen og heller bruke midlene på Ungdomsskolen.

Takk!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: