Publisert av: Yngve Sætre | mai 24, 2023

Innlegg i kommunestyret 03.05.23 om interpellasjon om Mastmoen- dommen


Ordfører!

Av og til bør vi minne oss selv om hva kommunen er til for. Vår rolle er ikke å drive nasjonal politikk eller forfølge saker i rettsvesenet fordi vi mener det har prinsipiell interesse for landet.

Vår rolle og vårt ansvar er å gi innbyggerne de definerte tjenestene de trenger fra vugge til grav. Dette inkluderer skole, eldreomsorg, kommunale veger, vann og avløp og en rekke andre viktige oppgaver.

For å kunne gjennomføre dette krever vi inn betydelige skatter og avgifter fra innbyggerne. Skattetrykket i Norge er høyt. I prosent av BNP er det bare åtte land i verden som har høyere skattenivå enn oss.

Eiendomsskatt er en ekstraskatt som kommunene kan kreve inn hvis de har behov for det. Innbyggerne står fritt til å flytte til en kommune uten eiendomsskatt.

63 kommuner i Norge har ikke slik skatt. Eiendomsskatten er omstridt, og kommunen er helt avhengig av nødvendig tillit i befolkningen for å kreve den inn.

Denne saken gjelder som kjent tolkningen av grunnlaget for eiendomsskatt.

Mastmoen- borettslag har gått rettens veg for å klarhet i hva som er riktig etter lovverket. Det foreligger en dom som er tydelig og logisk, og lett å forstå også for ikke- jurister.  

Det store spørsmålet blir da om Elverum kommune skal fortsette denne striden og gi både Mastmoen borettslag og innbyggerne fremtidig usikkerhet. Svaret på det er klart nei.

Dersom denne dommen har interessante juridiske sider ved seg så er det andre instanser som får følge det opp. Det er ikke Elverum kommune sitt ansvar.

Kommunestyret i Elverum er valgt av folket for å tjene innbyggerne, ikke for å lage vansker.

Kommunestyret i Elverum bør støtte opp om innbyggerne, ikke lage unødvendig usikkerhet.

Realiteten er at en anke vil føre oss ut i en lang prosess med usikkert utfall.

Både KS og Mastmoen borettslag virker usedvanlig kampklare. Det er greit. Men det er en kamp Elverum kommune ikke bør ta en rolle i.

Hvis saken blir anket og kommer til Lagmannsretten, hvem er det som tror at saken ender der? Mye tyder på at saken også kan gå videre til Høyesterett. Da drar det ut enda mer i tid.

Går saken videre i rettsvesenet venter garantert også nasjonal oppmerksomhet. Det blir neppe positivt for Elverum kommune.

Det vil ikke øke Elverums attraktivitet når det kommer på nasjonale nyheter at kommunen står steilt på sitt i en rettssak mot et borettslag i sin egen kommune. Et borettslag som allerede har fått medhold i tingretten.

Og la oss være ærlige. Dommen i tingretten er logisk å forstå og godt begrunnet.

Vi bør ikke gå til anke mot Mastmoen – borettslag kun fordi KS og kommunedirektøren råder oss til det.

Vi er valgt av innbyggerne, og vi står til ansvar for innbyggerne – ikke kommunedirektøren eller KS.

Så med dette håper jeg innstendig at flertallet i denne sal vil støtte forslag til vedtak fra Høyre, Frp og Pensjonistpartiet om å trekke tilbake anken umiddelbart.

La oss betale tilbake det skyldige beløpet til kommunens innbyggere, og komme oss videre så raskt som mulig.

Det er ingen skam å snu, men det vil være svært uheldig å anke og skape usikkerhet for kommunens innbyggere.   

Takk!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: