Publisert av: Yngve Sætre | februar 4, 2023

Spørsmål til Tom Johnsen, leder for driftsenhet Innlandet Øst, i kommunestyremøtet, 26.10


Som nevnt i formannskapsmøtet onsdag ønsker jeg å stille et muntlig spørsmål til Politiet i dagens møte. Det er som følger:

Vil Politiet i Elverum vurdere å innføre kraftigere tiltak for å begrense vold og kriminalitet i Elverum, herunder innføre videoovervåking på strategiske steder i sentrum? 

Bakgrunnen for spørsmålet er følgende:  

Utgangspunktet for spørsmålet er voldshendelsen utenfor Kremmertorget i Elverum fredag 7. oktober der en mann i slutten av tenårene ble slått ned og deretter sparket i holdet.

Den nevnte episoden er svært alvorlig. Vi kan ikke akseptere at slikt skjer i vår by. 

Heldigvis ble episoden filmet av et overvåkingskamera utenfor Kremmertorget, noe som har gitt politiet sterke bevis.

Dette viser hvor viktig slike kameraer er for å oppklare denne typen saker. Det er helt sentralt at slik meningsløs vold oppklares og straffeforfølges, først og fremst av hensyn til offeret, men også for å forebygge flere episoder. 

Jeg mener at denne hendelsen på nytt aktualisererer videovervåking av strategiske steder i sentrum av Elverum.

Jeg tok opp dette første gang i kommunestyret i desember 2019, og jeg mener det har blitt enda mer aktuelt siden den gang. Dette støttes av tall fra SSB som viser at det har vært en bekymringsfull økning av voldssaker i Elverum. 

Ifølge SSB har antall anmeldte saker for vold og mishandling i Elverum økt fra 124 i 2010/2011 til 183 i 2020/2021. Dette er en økning på hele 48%. I den samme perioden er økningen i Hamar på 12%, og i Ringsaker på 16%.

Det er også et varsko i seg selv at antall anmeldte voldssaker i Elverum er betydelig høyere enn i Ringsaker. I Elverum var det 183 anmeldte saker siste år, mens det var 142 i Ringsaker. Dette til tross for at Ringsaker har et mye høyere folketall enn Elverum. 

Jeg mener at tallene, sammen med episoden 7. oktober, taler for at det bør settes inn tiltak for å gjøre Elverum til en tryggere by med mindre kriminalitet. Videokameraer i sentrum er ikke svaret alene. Men det kan være ett av flere tiltak.

Erfaringene fra Brumunddal som har hatt dette i flere år er gode. Som nevnt er det altså grunn til å understreke at Ringsaker har betydelig færre anmeldte voldssaker enn Elverum, selv med 14.000 flere innbyggere. 

Det er også grunn til å merke seg hva politiet i Ringsaker v/ Terje Krogstad sa til Østlendingen i 2019 om sine erfaringer med videoovervåking.

Jeg siterer: Det virker forebyggende, ikke minst siden vi var aktive i media med å gjøre videoovervåkingen kjent. Dessuten er videoovervåkingen godt merket. Tyverier og skadeverk er redusert som følge av dette. Handelsstanden har satt pris på tiltaket, som har gjort sentrum tryggere.

Jeg håper at politiet i Elverum bruker erfaringene fra Brumunddal, og innfører videoovervåking også her. Elverum skal være en trygg by for alle, og mye tyder på at videokameraer på strategiske steder i sentrum vil bidra til det. 

Takk!


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: