Publisert av: Yngve Sætre | februar 4, 2023

Elverum må prioritere!


Elverum kommune har lenge hatt en krevende økonomi med små marginer. Det er nødvendig å tenke nytt. Vi må prioritere kommunens kjerneoppgaver, og de som trenger det mest. Dette er hovedsaken for Høyre i vår alternative budsjett- og økonomiplan for de neste fire år.  

Høyre vil ha en stor satsing på skole. Tiden er nå overmoden for å starte rehabilitering av Hanstad barneskole. Dette behovet kommer ikke til å forsvinne av seg selv. Tvert imot vil behovet bare øke hvis vi venter enda lenger. Høyre vil derfor bruke 75 millioner kroner på rehabilitering av Hanstad barneskole med planlegging i 2024, og gjennomføring i 2025 og 2026. Vi vil også bruke en million kroner på innkjøp av læremidler til skolen. Det er gode digitale læremidler i Elverumsskolen, men elevene trenger fremdeles skolebøker til for eksempel dybdelesing. Det er nødvendig å skifte ut mange av de gamle og slitte lærebøkene i Elverumsskolen med nye bøker.

Høyre vil også satse på helse. Tall fra 2021 viser at det har vært en økning i antall henvendelser knyttet til rus og psykisk helse i Elverum. Folkehelseprofilen viser også at Elverum har større behov innen psykisk helse enn fylket og landet forøvrig. Høyre vil derfor videreføre tiltakene med Rask psykisk helsehjelp, og lavterskeltilbudet GRIP for personer med rusutfordringer. Kommunedirektøren ville avslutte disse prosjektene, men Høyre sier nei til å kutte slike tilbud til sårbare grupper. På disse områdene er det bedre å være i forkant enn å reparere i etterkant.   

Vi vil også prioritere midler til en ny legestilling på helsestasjon og institusjon. En viktig grunn er at kommunen med dagens ressurser ikke rekker å gjennomføre legeundersøkelse av alle skolebarn ved skolestart eller i løpet av det første skoleåret. Det må vi få på plass i Elverum.

I tråd med hva Høyre har sagt tidligere vil vi sette i gang et forprosjekt når det gjelder solceller på kommunale bygninger. Vi vil også innføre meråpent bibliotek. Dette er et konsept med bibliotek som i praksis er døgnåpent for de som har fått tilgang. I tillegg vil vi støtte Folkehjelpen i Norge med 25.000 kroner, og Elverum Røde Kors med 25.000 kroner. Vi er inne i krevende økonomiske tider, og det er viktig å gi et bidrag til de frivillige som hjelper de som sliter.

Høyre sier også klart nei til avgiftsparkering i sentrum. Det er helt feil å sende en slik regning til innbyggere og besøkende. Parkeringsavgift vil ramme både innbyggere og den lokale handelsstanden i en vanskelig tid. Ordningen med parkeringsskiver og gratis parkering i sentrum må derfor fortsette.  

Høyres budsjettforslag styrker tjenestene til innbyggerne, og forbereder oss for fremtiden. Høyre har også ansvarlige inndekningsforslag som gir totalt 14,5 millioner kroner i overskudd de neste fire år. Dette er om lag 2,5 millioner kroner mer enn i det vedtatte budsjettet til Ap, Sp, SV og MDG. Høyre vil sette overskuddet på fond og bygge opp økonomiske reserver for fremtiden. Høyres budsjettforslag viser at vi til tross for en krevende økonomi får til mye når vi tør å prioritere.  

Mitt og Høyres håp for den kommende fireårsperioden er at kommunestyret evner å løfte seg, ta ansvar, og prioritere det som er viktigst for innbyggerne. Alt tyder på at både Elverum og landet som helhet går inn i mer krevende økonomiske tider i takt med endring i demografi og oljeinntekter. Men vi har fremdeles et handlingsrom. Dette må vi bruke til det beste for innbyggerne!

Et godt ordtak sier at tiden for å reparere taket er når sola skinner. For å fortsette den tankegangen kan vi trygt si at sola fremdeles skinner i Elverum, men vi må benytte de neste årene godt til å forberede oss på mer ruskete vær og krevende tider. Det haster med å gjøre de viktige tiltakene og de rette valgene for fremtiden!

Yngve Sætre, Ordførerkandidat og gruppeleder i Elverum Høyre

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: