Publisert av: Yngve Sætre | februar 4, 2023

Innlegg i kommunestyret 01.02.23 om lokalisering av Vinmonopol


Ordfører!

Dette er en sak med stort engasjement, og det er gode argumenter både for å si ja og nei til flytting av Vinmonopolet til Amfi.

Også i Høyre er det ulike meninger, og Høyres gruppemøte var delt med 9 som var for Storgata, og 6 som var for AMFI. Mitt syn er sammenfallende med flertallet på Høyres gruppemøte, og jeg kommer til å stemme nei til søknaden fra Vinmonopolet om flytting.

Den nylig vedtatte byplanen har veid tungt for mitt standpunkt. Der står det klart at vi skal tilrettelegge for liv i gater, byrom og torg, og vi skal arbeide for en forsterking av Storgata som aksen i byen vår.

Ett ja til AMFI er etter mitt syn i strid med byplanen.

Polet er den aktøren med desidert størst omsetning i Storgata. Flytter polet vil det være negativt for butikkene rundt. Dette er ren logikk, som bekreftes av en analyse utført av Asplan Viak.

Denne viser at Kristiansund hadde 50 prosent av sin handelsomsetning i sentrum, mens Molde og Ålesund hadde 29 og 34 prosent.

En viktig forskjell på de tre byene er at det bare er Kristiansund som har Vinmonopol i sentrum.

Vi bør løfte blikket og se hvordan andre byer bruker plassering av Vinmonopol i byutviklingen. Morten Ednes ved Norsk Design og Arkitektursenter peker på at plassering av Vinmonopolet blir stadig viktigere for utviklingen av norske byer.

Dette se vi flere eksempler på. Et samlet politisk miljø i Høyrestyrte Bærum har sagt nei til flytting av pol til kjøpesenter.

I Lillehammer har det vært politisk enighet om det samme, og de har også vedtatt i sine alkoholpolitiske retningslinjer at polet skal ligge i indre sentrum. Kongsvinger har også sagt nei til flytting av pol til kjøpesenter.

Så mener jeg også vi må lytte og ta hensyn til vårt eget lokale næringsliv.

Bedriftene i sentrum har vært samlet i sitt krav om at polet må ligge der det er i dag.

Disse bedriftene møter hard konkurranse med blant annet økt netthandel, men de står på for å få hjulene til å gå rundt. Nå ber de kommunen om å utøve næringspolitikk som legger til rette for vekst i Storgata. Det kan vi ikke overse.

Denne saken handler egentlig om noe mye mer enn plassering av et pol. Den handler om hva slags by Elverum skal være, og hvordan vi skal overlate den til neste generasjoner.

Jeg studerte på Ås i fem år rundt årtusenskiftet. I Ås var det ikke noe kjøpesenter, men det var et trivelig sentrum med en liten pub, en «altmuligbutikk» for rådville studenter, en frisør og et par andre småbutikker.

På Ski, som ligger 10 minutters kjøretur unna, lå Ski Storsenter midt i sentrum, og dominerte hele bybildet. Senteret var stort og flott, men samtidig så upersonlig at det kunne ligget hvor som helst i Norge eller Europa.

Det jeg personlig sitter igjen med 25 år etterpå er at Ski var ensbetydende med Ski Storsenter, mens Ås hadde personlighet, historie og sjel. Rett og slett et sted jeg kunne tenkt meg å bo.

Det hører med til historien at Ås sentrum har blomstret de siste årene, og der ligger polet midt i sentrum som en del av bybildet. På Ski ligger polet på Ski Storsenter.

Poenget er at vi må ta et valg om hva slags Elverum vi ønsker for fremtiden.

Skal vi bli kjøpesenterbyen som Ski, eller skal vi bli byen med et levende sentrum med sjel?

Det er dette det handler om. Ikke misforstå meg, vi trenger sterke kjøpesentre i Elverum og jeg ønsker de alt godt, men det er fremdeles Storgata og sentrum som er hjertet i byen vår.

Storgata har et utrolig potensial til å skape attraktivitet og opplevelser for Elverumsinger og besøkende.

Og ja, det kan virke krevende å skape en Storgate som vil løfte byen vår.

Men vi kan ikke si nei til oppgaven fordi den er krevende. Da bør vi i stedet arbeide enda hardere mot målet.

Jobben bør begynne med å si nei til søknaden fra Vinmonopolet.

Ikke fordi vi er imot AMFI, men fordi vi er for Storgata og et levende sentrum.

Takk!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: