Publisert av: Yngve Sætre | mai 11, 2021

Vår store oppgave er jobbskaping!


De siste femti år har oljen gitt oss en fantastisk økonomisk utvikling som har bidratt til at FN i flere år har kåret Norge til verdens beste land å bo i. Men vi går inn i krevende tider. Norges produksjon av olje og gass vil trolig mer enn halveres mot 2050. Samtidig vil antall mennesker over 80 år om lag tredobles mot 2060. Fremtidige pensjonsforpliktelser er nesten like store som oljefondet.

Dette gjør at vi må skape inntekter og arbeidsplasser i andre og nye næringer. Vi må også inkludere flere mennesker inn i arbeidslivet. Sammenlignet med andre land har vi en høy andel av befolkningen som mottar trygdeytelser. I Norge er det 400 000 mennesker i arbeidsfør alder som står utenfor arbeidslivet. Vår fremtidige velferd er avhengig av at vi klarer å skape flere jobber og inkludere flere i arbeidslivet. Det er Høyre i regjering som best sikrer at denne oppgaven blir løst.

Den borgerlige regjeringen har ledet landet gjennom oljekrise, flyktningkrise og koronakrise. Det totale skattenivået for folk og næringsliv er senket med nærmere 30 milliarder kroner siden 2013. Samtidig er samferdselsbudsjettet nesten doblet. Fra 2013 til 2019 ble det skapt netto om lag 20 000 nye arbeidsplasser i privat sektor i Norge.

Omstillingen av Norge har startet, og den må fortsette med full styrke. Vi må gjøre tiltak for næringslivet som virker. Vi må føre en stabil økonomisk politikk og satse på det næringslivet selv etterspør. Bedre infrastruktur, mer kompetanse og forskning, mindre byråkrati og lavere skatt på bedriftenes maskiner og utstyr er tiltak som vil gi næringslivet kraft til nyskaping.

Venstresiden kommer med få svar på hvordan de skal legge til rette for verdiskaping og vekst. Det eneste de er enige om er at de vil øke skattene for næringslivet med flere milliarder kroner. Dette er det siste norske bedrifter trenger nå. Arbeiderpartiets mål om mer statlig eierskap er også en uklok strategi. Dette ble prøvd på 70-tallet, og det ga en rekke feilslåtte investeringer.

Senterpartiet vil skrote EØS- avtalen. Det er å spille hazard med norske arbeidsplasser, og det vil ramme Innlandet spesielt hardt hvis Sp får gjennomslag for dette. Rundt 19 000 arbeidsplasser er avhengige av EØS-avtalen i Innlandet. Dette er arbeidsplasser vi ikke har råd til å gamble med. Fremtidige generasjoner fortjener de samme muligheter som oss til å leve gode liv. Skal vi klare det må vi skape mer og inkludere flere. Det er nøkkelen til fremtidig velferd, og Norges store oppgave. Den oppgaven løses best med Høyre i regjering.

Yngve Sætre, 2. kandidat på Høyres stortingsliste i Hedmark

(Dette innlegget stod på trykk i Hamar Arbeiderblad 14.04.21)

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: