Publisert av: Yngve Sætre | mai 11, 2021

Innlegg i kommunestyret 28.04.21 om bomfri sideveg på Rv 3/25


Ordfører!

Den nye Rv 3/25 er veldig positiv for vår region og vår kommune.

Bompenger har vært helt nødvendig for å få finansiert denne vegen. Det er derfor rettferdig at de som kjører på denne vegen betaler bompenger for å kjøre der. Bilistene betaler da for en nyere og sikrere veg som de kan kjøre raskere på.

Når det gjelder sidevegen er bildet litt annerledes. Gammel Rv 3/25 har hovedsakelig samme standard som tidligere, og fartsgrensen er satt ned.

Det kan diskuteres om det da er rettferdig og riktig at det skal være bompenger på denne vegen. Jeg synes ikke det. Jeg synes det er et godt prinsipp at man skal betale bompenger for å finansiere den vegen man kjører på.

Et annet argument i denne saken er at det ikke finnes noen andre alternative veger uten bompenger på strekningen. Det vil si at man ikke kan komme seg fra Løten til Elverum uten å betale bompenger.

Det synes jeg er betenkelig, og det påfører innbyggerne en utgift man ikke kommer utenom og som for en del kan være krevende å betale.

Så er det også slik at det har skjedd en utvikling i denne saken. Regjeringsplattformen fra 2019 slår fast at sideveger som hovedregel skal være uten bom og vi ser at dette prinsippet gjennomføres andre steder i Norge.

Det er også et sterkt lokalt engasjement i denne saken som vi bør lytte til.

Det er laget en underskriftkampanje med over 3000 underskrifter og det er en facebook gruppe med over 7000 medlemmer som sier nei til bom på sidevegen til Rv 3/25.

Samtidig ser jeg at det er noen motargumenter som taler for at det bør være bom. Vegen må uansett betales ned, og kutter man bom på sidevegen betyr det at bommene på nyvegen blir i drift en lenger periode.

Det er også viktig at det ikke blir for stor differanse mellom bompenger på nyvegen og sideveg. Dette for å sikre at de fleste velger nyvegen. Det er også svært viktig at gamlevegen har lav fartsgrense og at det legges til rette for gående og syklende.

Med disse forutsetningene så mener jeg og Elverum Høyre at sidevegen må være bomfri. Det aller viktigste hensynet er til lokalbefolkningen som opplever bompenger som en økonomisk belastning.

Så handler det også om attraktiviteten til Elverum og det å hindre handelslekkasje som følge av at noen kanskje vil velge bort handleturen til Elverum grunnet bompenger.  

På bakgrunn av dette så fremmer Høyre og Frp sitt fellesforslag fra formannskapet på nytt. Dette innebærer at sidevegen, med noen forutsetninger, skal være bomfri. Vi håper på kommunestyrets tilslutning til dette forslaget.

Takk!   

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: