Publisert av: Yngve Sætre | desember 5, 2020

Klimapolitikken virker!


Koronakrisen viser at vi ikke kan ta fremtiden for gitt. Vi må forberede oss på både varslede og uforutsette kriser. Klimautfordringene er godt dokumenterte og varsellampene blinker rødt. Havnivået har steget vel 20 cm siden starten av forrige århundre, den globale gjennomsnittstemperaturen har steget 1,11 grader siden midten av 1800-tallet og isen i Arktis er redusert med 44 prosent siden 1979. Å ignorere dette og alle vitenskapelige advarsler vil være et stort feilgrep.

Heldigvis har regjeringen en aktiv og tydelig klimapolitikk som gir resultater. Nye tall viser at de norske klimautslippene i 2019 gikk ned med hele 3,1 prosent sammenliknet med 2018. Det betyr at utslippene etter syv år med dagens regjering er redusert med hele 6,3 prosent. Det er betydelig mer enn det de rødgrønne klarte i sine åtte år i regjering.

Selv om nedgangen er gledelig må vi kutte utslippene enda raskere i årene som kommer. Utslippene er nå 1,7 prosent lavere enn i 1990. Norges mål for 2030 er å kutte utslippene med minst 50 prosent sammenlignet med 1990. Det neste tiåret må vi sette inn kraftfulle tiltak for å nå dette ambisiøse klimamålet.

Løsningen på klimautfordringen er en grønn vekst som bruker markedet i miljøets tjeneste. Vi må kutte utslippene uten å kutte utviklingen. At dette fungerer er regjeringens elbilpolitikk et bevis på. Ved å bruke markedsmekanismene har antall elbiler økt fra 20.000 til 290.000 med dagens regjering. Ingen land har flere elbiler pr. innbygger enn Norge.

Vi må utvikle ny teknologi, gi økonomiske incentiver og bruke naturens egne metoder for å få ned utslippene. Regjeringen viser veg ved sin store satsing på «Langskip». Målet er å fange, transportere og lagre CO2 fra industri. Langskip vil koste totalt 25,1 milliarder kroner og er det største klimaprosjektet i norsk industri noensinne. Prosjektet kan gi store utslippskutt både i Norge og internasjonalt.

Norske skoger binder netto om lag halvparten av landets klimautslipp. Regjeringen har en aktiv politikk for å øke dette, blant annet ved å plante mer skog. Skogplantingen har økt med hele 66 prosent under dagens regjering. Klimakur 2030 peker på at økt skogplanting, bruk av foredlet plantemateriale og gjødsling av skog kan gi stor økning i skogens klimaeffekt. Slike tiltak vil også gi mer økonomisk verdi ut av skogen. Det er gunstig for Innlandet som er Norges største skogfylke.

Klimautfordringene gir vår generasjon et enormt ansvar. Vi kan ikke svikte på vår vakt. Tallene viser tydelig at Høyres klimapolitikk fungerer. Både klimaet og landet er tjent med at denne politikken fortsetter også etter valget i 2021.

Yngve Sætre, Gruppeleder i Elverum Høyre og AU – medlem i Innlandet Høyre

(Innlegget stod på trykk i Østlendingen 19.11.20)

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: