Publisert av: Yngve Sætre | desember 5, 2020

Elverum Ap skrur opp eiendomsskatten – igjen!


Skatt på bolig er problematisk fordi bolig gir folk trygghet og livskvalitet. Eiendomsskatt tar ikke hensyn til folks trygghetsfølelse eller evne til å betale. Det er en skatt på kvadratmeter og ikke på lommebok, og den er derfor mye mindre målrettet enn skatt på inntekt.

Kommuner som må ha eiendomsskatt bør derfor sikre seg at takstgrunnlaget er best mulig. I 2017 gjorde Elverum kommune en grundig taksering av alle kommunens boliger. Dette kostet om lag seks til åtte millioner kroner, og det har vært få klager på taksten i ettertid. I kommunestyremøtet 21. oktober vedtok Ap, SV og MDG å gå bort fra dette og i stedet benytte skatteetatens formuesgrunnlag som takstgrunnlag. Dette medfører at kommunens egen taksering fra 2017 er bortkastet.

Endringen gir store konsekvenser og kommunedirektøren har sagt følgende: «Noen eiendommer vil få redusert takst og skatt, men de fleste vil få en økning i eiendomsskatten på 20 til 50 prosent.» For enkelte kan dette gi dramatiske utslag. Eksempelvis vil det kunne gi en økning på opp mot fem tusen kroner for en eier som betaler ti tusen i året i eiendomsskatt. Konsekvensen er at boligeiere som får økt skatt må finne disse pengene i sin privatøkonomi. Dette er resultatet av at Ap ikke vil kutte de 13 millionene dette utgjør i kommunens budsjett.

Elverum Høyre mener det er fullt mulig å finne 13 millioner kroner i et budsjett på 1,7 milliarder kroner. Høyre har pekt på skolestruktur, barnehagestruktur, generell effektivisering og konkurranseutsetting av teknisk etat som fire områder hvor det er mulig å finne inndekning. Det er politisk ansvarsfraskrivelse når Ap ikke vil gjøre disse prioriteringene, men i stedet skyver problemet over til boligeiere i Elverum.

Elverum Ap har sviktet i høstens politiske prosess om eiendomsskatt. Det startet med brask og bram da Arbeiderpartiets gruppeleder Ingvar Midthun skrev følgende på facebook 28. september: «Elverum Arbeiderparti støtter IKKE denne nye metoden for utregning av eiendomsskatt.» Elverum Ap`s partileder Magnus Stenseth fulgte opp i Østlendingen 29. september og uttalte at en slik endring er noe Ap ikke kan gå inn på. I formannskapsmøtet 30. september fikk Ap kalde føtter og utsatte saken. I formannskapsmøtet 14. oktober ble farsen komplett da Ap gjorde helomvending og ville endre takstgrunnlaget. Dette ble endelig vedtatt i kommunestyret 21. oktober.

Elverum Ap skjøt først fra hofta med bastante utspill, før de begynte å vingle og deretter snudde. Elverum Høyre har ikke mottatt en eneste henvendelse fra Elverum Ap om dialog eller forhandlinger om saken. I en så stor og viktig sak for Elverum har ordføreren og ordførerens parti et ansvar for å søke å finne samlende løsninger. Viljen til det har vært totalt fraværende. Ap har vist svakt politisk lederskap og en vingling som svekker tilliten mellom befolkning og politikere i Elverum.

Elverum Ap sin historie når det gjelder eiendomsskatt viser at de er svært villige til å øke den. Elverum Ap og posisjonen innførte eiendomsskatt på bygdene i Elverum i 2007. Elverum Høyre stemte imot. Når Elverum Ap fikk flertall for sitt budsjett for 2015 økte de skatten med ca. 50 % for boliger og næringseiendom i Elverum. Elverum Høyre stemte imot. Tidligere finansminister fra Ap, Erik Brofoss, har uttalt at «det er utrolig hva folk kan betale i skatt bare de blir vant til det». Det er god grunn til å frykte at Elverum Ap vil øke eiendomsskatten ytterligere når folk blir «vant til den».

I kommunestyret 21. oktober stemte Elverum Høyre imot endring av takstgrunnlag og økt eiendomsskatt. Elverum Høye er krystallklare på at eiendomsskatten skal være lavest mulig og mest mulig rettferdig. Vi vil gjøre Elverum til et attraktivt og godt sted å bo, og det gjør vi ikke ved å sende en økt skatteregning til kommunens innbyggere og næringsliv.

Yngve Sætre, Gruppeleder i Elverum Høyre

(Innlegget stod på trykk i Østlendingen 04.11.20)

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: