Publisert av: Yngve Sætre | desember 5, 2020

Innlegg i kommunestyret 21.10.20 om endring av takstgrunnlag for eiendomsskatt


Ordfører!

Samfunnet vårt er bygd på at vi tar inn skatt for å finansiere offentlig sektor. Å skattlegge inntekt ut fra størrelsen på inntekten er rettferdig, men å skattlegge private hjem som folk lever og som gir folk trygghet og velferd mener jeg er grunnleggende problematisk.

Eiendomsskatt er en skatt på kvadratmeter og ikke lommebok, og er derfor mye mindre målrettet enn skatt på inntekt. Dette kan gi uheldige utslag.

Hvis en kommune likevel ser seg nødt til å ha eiendomsskatt mener jeg det er svært viktig at takstgrunnlaget er mest mulig rettferdig og gjennomarbeidet.

I 2017 gjorde Elverum kommune en grundig vurdering og fant ut at en egen kommunal takst var det beste. Vi brukte så om lag fem millioner kroner på en omfattende taksering og har hatt svært få klager i ettertid.

En endring av takstgrunnlaget som rådmannen ønsker vil medføre at veldig mange vil få en økning i eiendomsskatt på mellom 20 og 50 %.

For en vanlig bolig som betaler ni tusen i eiendomsskatt vil dette følgelig kunne gi opp mot 4500 i økning.

Jeg har lyst til å spørre Ap om hva boligeiere som får en slik økning skal prioritere bort?

Den logiske konsekvensen av at Ap ikke vil finne de 13 millionene det er snakk om er nemlig at boligeiere i Elverum må finne disse millionene i stedet.

Min mening er at det er mulig å finne 13 millioner kroner i et budsjett på 1,7 milliarder kroner.

Skolestruktur, barnehagestruktur, generell effektivisering og konkurranseutsetting av tekniske etat er fire områder som Høyre har pekt på.

Det er en form for politisk ansvarsfraskrivelse når Ap ikke vil gjøre denne prioriteringsjobben, men i stedet skyve den over til boligeiere i Elverum.

Så til den politiske prosessen og det jeg mener er sviktende politisk lederskap.

Det hele startet med brask og bram på Ingvar Midthun sin facebook side 28. september når han skriver følgende: «Elverum Arbeiderparti støtter IKKE denne nye metoden for utregning av eiendomsskatt.»

Magnus Stenseth fulgte opp i Østlendingen 29. september og uttaler tydelig at en slik endring er noe vi ikke kan gå inn på.

Så kommer formannskapsmøtet 30. september hvor Ap tydeligvis har fått kalde føtter og utsetter saken. I formannskapsmøtet 14. oktober er farsen komplett. Ap gjør helomvending og vil endre takstgrunnlaget. Også så står vi her i dag.

Det som har skjedd er at Ap først skyter fra hofta med bastante utspill, før de begynner å vingle og deretter snur.

Så vil jeg også si at jeg som gruppeleder i Høyre ikke har mottatt en eneste henvendelse fra Ap om dialog i denne saken.

Tvert imot.

Det jeg har mottatt var en utelatelse fra et gruppemøte hvor samtlige andre partier var invitert. Det Ap har vist i denne saken er svakt politisk lederskap og en vingling som jeg mener svekker tilliten mellom befolkning og politikere i Elverum.

Så til en mer positiv side ved saken tross alt. Jeg tar det som en selvfølge at det partiet som er opprettet til sterk nedsettelse av skatter, avgifter og offentlige inngrep, altså Frp, vil stemme imot å endre takstgrunnlaget i dag.

Frp har ivret mest for at regjeringen skulle senke makssatsen.

Det vil være komplett uforståelig hvis FrP stemmer for å øke eiendomsskatten med mellom 20 og 50 % for en stor del av Elverums innbygger når det er Frp sentralt som er initiativtaker til en reduksjon.

Jeg føler meg derfor ganske trygg på at Frp snur og stemmer sammen med Høyre i denne saken.

Kjære kommunestyre og innbyggere. Høyre står fast på at eiendomsskatten skal være mest mulig rettferdig.

Vi er ikke med på å sende en økt regning til kommunens innbyggere og vi mener det er mulig å finne 13 millioner av et budsjett på 1,7 mrd.

Derfor stemmer vi imot rådmannens forslag.

Takk!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: