Publisert av: Yngve Sætre | desember 5, 2020

Innlandet må skape mer!


Siden 2008 har Innlandet mistet om lag 8000 arbeidsplasser i privat sektor. Nedgangen er dramatisk. Samtidig har vi fått en langt større andel offentlige arbeidsplasser enn landet for øvrig. I fremtiden vil staten selv gå inn i tøffere økonomiske tider. Innlandets sterke statsavhengighet er ikke bærekraftig på sikt. Innlandet har en stor og viktig oppgave foran seg: Vi må skape flere arbeidsplasser i privat sektor!

Politikkens oppgave er å sørge for gode rammevilkår for bedrifter og gründere. Viktige vilkår for å skape nye arbeidsplasser er mer kunnskap, en bedre infrastruktur, en sterkere gründerkultur og mer næringsvennlighet fra offentlig sektor sin side.

Innlandet har i gjennomsnitt lavere grunnskolepoeng enn landet for øvrig, og forskjellene innad i fylket er for store. Vi må derfor sette skole enda høyere på dagsorden. Nord-Østerdalen har gode resultater i skolen og det er mye å lære av den kulturen de har for læring. Fra nasjonalt hold må det satses enda sterkere på forskning. Selv etter regjeringens forskningsløft ligger Norge lavest i Norden når det gjelder forskning og utvikling som andel av BNP.

Infrastruktur fungerer som blodårer i samfunnet og er avgjørende for å skape nye bedrifter og arbeidsplasser. Regjeringen har satset betydelig på samferdsel, men fremdeles ligger vi nede på 44. plass på World Economic Forum sin internasjonale rangering av infrastruktur. Det er ikke bra nok. Skal vi konkurrere med de beste landene i verden må vi ha like gode muligheter i form av veger, jernbane og bredbånd. På disse områdene må Innlandet få et ytterligere løft.

Innlandet må også få en sterkere gründerkultur. Det må gis større takhøyde for å prøve og feile og det må bygges en stolthet rundt det å skape nye bedrifter. Dette er avgjørende for å etablere nye arbeidsplasser. En undersøkelse fra BI viser at to av tre nye arbeidsplasser i Norge skapes i nye og unge bedrifter.

For å få vekst i arbeidsplasser og bedrifter må både sentrale og lokale myndigheter bli mer næringsvennlige. Skatten på arbeidende kapital må reduseres, og offentlig sektor bør forenkles slik at bedriftene får færre skjemaer og mindre byråkrati å forholde seg til. Kommunene i Innlandet må gjøre enda mer for å tiltrekke seg bedrifter fra utlandet og andre deler av landet.

Innlandets store oppgave er å skape flere bedrifter og arbeidsplasser i privat sektor. Grunnen er åpenbar. Vi må skape verdiene før vi kan bruke de til velferdsoppgaver som eldreomsorg, helse, skole og mer til de som trenger det mest. Det er viktigere enn noen gang at vi erkjenner disse sammenhengene. Vi må skape mer, slik at vi kan dele mer!

Yngve Sætre, Gruppeleder i Elverum Høyre og AU–medlem i Innlandet Høyre

(Innlegget stod på trykk i Østlendingen 06.10.20)

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: