Publisert av: Yngve Sætre | juni 21, 2020

Spørsmål i kommunestyret 17.06.20 om rasisme og diskriminering i Elverum kommune


IMG_0021

Ordfører!

Spørsmålet mitt er todelt og er som følger:

  1. Hvordan jobber Elverum kommune konkret for å bekjempe rasisme og diskriminering i sin egen organisasjon?
  2. Kan ordfører forsikre kommunestyret om at det ikke skjer diskriminering på grunn av hudfarge, etnisitet, innvandringsbakgrunn eller andre forhold ved ansettelser og forfremmelser i Elverum kommune?  

Bakgrunnen for spørsmålet er den bølgen mot rasisme vi har sett verden over etter det grusomme drapet på George Floyd i Minneapolis.

Dette har ført til et stort engasjement også i Norge, og media har gitt oss en rekke historier fra enkeltpersoner som har opplevd rasisme. Dette viser dessverre at både rasisme og diskriminering finnes i det norske samfunnet.

For eksempel har vi lest om Norges beste kvinnelige bryter, Grace Bullen, som ble spyttet på når hun gikk med bunad på 17. mai.

Vi har lest om Norges beste sprinter, Ezinne Okparaebo, som har fått høre at rekordene hennes egentlig ikke er norske rekorder, og vi har hørt om TV 2 reporter Siri Avlesen – Østli som har opplevd at utøvere ikke vil bli intervjuet av henne på grunn av hennes hudfarge. Dette er bare noen av mange eksempler.

En undersøkelse gjengitt i Aftenposten 12. juni viser at fire av fem mener at innvandrere opplever diskriminering i Norge, og at 8 av 10 mener at diskriminering av innvandrere forekommer ved ansettelser.

Elverum er på mange områder en gjennomsnittlig norsk kommune. Når en så stor andel av befolkningen tror at diskriminering finnes i Norge er det grunn til å frykte at det finnes også i Elverum.

Kommunen er den største arbeidsgiveren i Elverum og den gjør en rekke ansettelser hvert eneste år. Rådmannen og kommunestyret har gjennom dette et stort ansvar for å sikre at det ikke finnes rasisme eller diskriminering i Elverum kommunes organisasjon.

Ved ansettelser og interne forfremmelser må det være en selvfølge at det er stor bevissthet rundt dette.

Ordfører! Spørsmålet jeg stiller i dag hadde jeg håpet ikke var nødvendig å stille. Alle eksemplene i media den siste tiden gjør det likevel nødvendig. Dette er et tema og en debatt vi ikke kan hoppe over, og som vi må ta også her i Elverum.

Vårt klare mål må være et samfunn hvor mennesker får muligheter uavhengig av hudfarge, etnisitet, seksuell legning, kjønn eller tro. Vårt ansvar er å skape et samfunn hvor alle mennesker blir verdsatt for sin uendelige egenverdi.

Det hjelper ikke med all verdens gode velferdstjenester hvis vi svikter på disse områdene.

Ordfører! Jeg håper du kan forsikre oss om at det ikke finnes rasisme eller diskriminering i Elverum kommune, men hvis ikke har vi som kommune og samfunn en stor oppgave foran oss i å rette opp en urett.

Dette handler til syvende og sist om menneskeverd, og på det området kan vi ikke svikte.

Takk!

 

 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: