Publisert av: Yngve Sætre | april 12, 2020

Tid for skoledugnad


Yngve Sætre brosjyre 2019

(Dette innlegget stod på trykk i Hamar Arbeiderblad 02.01.20)

Tilstandsrapporten for videregående skole ble behandlet i det siste møtet i Hedmark fylkesting 9. desember. Det er grunn til å gratulere alle ansatte, elever og foresatte i den videregående skolen i Hedmark med veldig gode resultater. Hedmark er bedre enn landsgjennomsnittet både når det gjelder elevenes gjennomføring og skolebidraget til læring. Dette er åpenbart et resultatet av et bevisst og godt arbeid av mange over tid.

Men til tross for dette har vi fremdeles et stort forbedringspotensial. En hovedutfordring er de store forskjellene innad i Hedmark fylke. Gjennomføringen etter fem år spriker fra 83,7 % på Tynset til 59,8 % i Stor-Elvdal. Vi ser også store forskjeller når det gjelder grunnskolepoeng. Fra Rendalen med 44,4 poeng, til Grue som har 38,4. Vi skal heller ikke slå oss til ro med at vi er på landsgjennomsnittet når det gjelder karakterer i videregående skole. Her må vi ha mål om å heve oss fremover.

Det at vi er best i landet på skolebidragsindikatoren betyr samtidig at det er på andre områder vi kan gjøre mest for å heve resultatene videre. Jeg er overbevist om at det aller største potensialet ligger i en større kulturendring. Fremdeles er det slik at skole er for lavt prioritert i samfunnet. Ikke i kroner og ører, men når det gjelder status, bevissthet og tidsbruk.

Vi må få hele samfunnet med på en endring hvor vi setter skolen enda høyere på dagsorden. Betydningen av skole og lærere må fremheves i ord og handling. Skolearbeid og lekser må gis større prioritet. Vi må bygge en oppmerksomhetskultur og en stolthet rundt skole i hele fylket og i hele Norge.

Foreldrenes engasjement og rolle er svært viktig i en slik kulturendring, og det er verdt å merke seg hva professor Thomas Nordahl sier om dette: «Det viktigste foreldre kan gjøre er ikke å hjelpe barnet med leksene, det er å fortelle ungene at skole er viktig. Og det er noe alle foreldre kan gjøre.» Det er altså ikke avgjørende at foreldrene skjønner annengradslikningen, den kjemiske formelen, eller de tyske glosene. Det viktige er at de følger opp, spør, sjekker og viser interesse.

Vi må også øke statusen til lærerne. Finland og Sør-Korea er to land som gjør det svært godt på internasjonale skoleundersøkelser, men de har ganske ulike skolesystemer. Felles for de to landene er likevel at lærerne har svært høy status i samfunnet. Det er dit vi også må komme.

Det er bra at regjeringen har innført en femårig mastergrad for å bli lærer og satt karakterkrav for å komme inn på lærerutdanningen. Dette løfter læreryrket og gjør det mer attraktivt. Vi bør iverksette flere tiltak på dette området. I tillegg er det avgjørende at vi omtaler og respekterer lærerne som de samfunnsbyggerne de faktisk er.

Det er stor politisk enighet om at videregående skole er fylkeskommunens viktigste oppgave. Men skal vi komme videre er det ikke nok at fylkeskommunen prioriterer skole som nummer 1. Det er hele samfunnet som må sette skole som sin førsteprioritet gjennom ord og handling.

Neste mål må bli at Innlandet skal bli best i Norge på å skape en kultur for læring. Vi må gjøre skolen til flaggskipet for Innlandet, og det er en dugnad alle må bidra til.

Yngve Sætre, Fylkestingsrepresentant for Hedmark Høyre

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: