Publisert av: Yngve Sætre | april 12, 2020

Sykehuset i Elverum må bestå!


Yngve Sætre brosjyre 2019

(Dette innlegget ble publisert i Østlendingen 26.08.19)

Sykehuset i Elverum ble åpnet 12. september 1925 som et topp moderne fylkessykehus for Hedmark. Gjennom snart hundre år har sykehuset i Elverum, eller «Fylken» som det lenge ble kalt, gitt trygghet, behandling og pleie for tusenvis av mennesker. Sykehuset i Elverum har betydd enormt mye for samfunnsutviklingen i vårt område. Målt i antall konsultasjoner er Elverum sykehus nå det nest største sykehuset i Innlandet.

Sykehuskampene har vært mange for Elverum sykehus. Nå er den her igjen med full tyngde. Forslaget som styret i Helse Sør – Øst har gitt sin tilslutning til innebærer etablering av et nytt hovedsykehus for Innlandet ved Mjøsbrua. I tillegg skal det opprettholdes to sykehus i Innlandet i tillegg til Tynset. Argumentene for at Elverum skal bli ett av disse er mange og gode, og de blir forsterket av viktige samfunnstrender.

Det aller viktigste for et godt sykehus er kompetent arbeidskraft. Elverum er en attraktiv bykommune med gode forutsetninger for å tiltrekke seg en stabil og god arbeidsstyrke. Vi har et velfungerende boligmarked, lav arbeidsledighet, gode oppvekstvilkår og et rikt fritidstilbud. Kort sagt ideelt for leger, sykepleiere og spesialister som skal bosette seg og sin familie. Infrastrukturen rundt Elverum blir også stadig bedre noe som gjør Elverum til en naturlig del av et større arbeidsmarked.

Sykehuset i Elverum har en rekke støttefunksjoner som bygger opp under virksomheten. Vegg i vegg med sykehuset ligger det nye Helsehuset. Det huser legevakt og tar imot utskrivningsklare pasienter. Sykepleierhøgskolen ligger på Terningen Arena og utdanner sykepleiere. Klyngen HelseInn har base på Terningen Arena og utvikler innovative helseløsninger. Alle disse støttefunksjonene gir et fagmiljø, nettverk og kompetansebase som styrker sykehuset.

I tillegg til dette er det store arealreserver rundt sykehuset. Sykehuset ligger sentralt plassert i Elverum, men likevel er bare 17 av den 70 dekar store sykehustomten bebygd. Dette gir store muligheter for fremtidige utvidelser og tilpasninger av bygningsmassen.

Sykehuset i Elverum er svært viktig for det store omlandet rundt. Trysil er Norges største skidestinasjoner og har flere overnattingssenger enn Oslo. I høysesongen øker befolkningen i Trysil til 60.000 mennesker. Med den nye flyplassen i Sälen vil turismen i Trysil vokse videre. Østerdalen Garnison på Rena og i Elverum har stor aktivitet og er et tyngdepunkt for forsvaret i Sør – Norge. Sykehuset i Elverum ligger ideelt plassert i forhold til forsvarets aktiviteter og Trysilturismen.

Befolkningsutviklingen i Sør – Østerdalen har over tid hatt en positiv befolkningsutvikling og er nå nesten 40000 innbyggere. Framskrivninger fra SSB sier at vi vil passere 41000 innbyggere rundt 2030. Det grønne skiftet og bioøkonomien vil kunne gi enda større muligheter for vår region. Vi er en vekstregion med viktige institusjoner. I dette bildet er det strategisk riktig å satse på Elverum sykehus som et fundament i samfunnsstrukturen.

Elverum Høyre har med ordfører Erik Hanstad i spissen jobbet knallhardt over mange år for å beholde og utvikle sykehuset i Elverum. Elverum Høyre har hatt sykehuset som sin viktigste sak ved de tre siste valg. Det har vi også nå. Selv har jeg to ganger i fylkestinget stemt imot Mjøssykehuset. Argumentene imot Mjøssykehuset er flere. Dette er imidlertid ikke fokus nå. Det avgjørende er å bevare Elverum sykehus som et fullverdig akuttsykehus for fremtiden.

Argumentene fra Elverum kommune om å bevare sykehuset har blitt fremført med tyngde både i møte med Helseminister Bent Høie og i møte med Stortingets helse og omsorgskomite. Jeg deltok på begge møtene. Sykehussaken kommer til slutt på bordet til Helseminister Bent Høie. Jeg har stor tillit til helseministerens skjønn og vurderingsevne.

De faglige argumenter for å beholde Elverum sykehus står fjellstøtt. Helse Sør – Øst har også gitt Elverum et kronargument når de i selve vedtaket understreker at «den fremtidige sykehusstrukturen i Innlandet må ivareta en balanse mellom østlige og vestlige deler av sykehusområdet». Reell balanse kan man bare få ved å opprettholde Elverum sykehus.

Elverum sykehus har gitt Hedmarkinger trygghet og livskraft i snart hundre år. Alle velgere kan være trygge på Elverum Høyres standpunkt. Vi kjemper hardt for at Elverum sykehus skal bestå og utvikles i minst hundre år til. Godt valg!

Yngve Sætre, Ordførerkandidat for Elverum Høyre

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: