Publisert av: Yngve Sætre | april 12, 2020

Tid for jobbskaping i Innlandet!


Yngve Sætre brosjyre 2019

(Dette innlegget stod på trykk i Hamar Arbeiderblad 17.03.20)

I 2019 ble det skapt over 17 000 nye arbeidsplasser i privat sektor i Norge. De registerbaserte tallene fra SSB viser at Innlandet går i motsatt retning. 906 arbeidsplasser ble borte i privat sektor i Innlandet i 2019. Landet har nå en andel offentlige arbeidsplasser på 31,6 prosent, mens Innlandet har en andel på 37,2 prosent.

Nedgangen i private arbeidsplasser er en utfordring, særlig fordi offentlig sektor allerede er stor i Innlandet. Vi blir stadig mer avhengig av en stat som selv går tøffere tider i møte. Lavere oljeinntekter og økte pensjonsutgifter vil gi trangere offentlige budsjetter. Innlandet trenger selvsagt mange offentlige arbeidsplasser, men det bør være et mål at den største veksten skjer i private bedrifter og virksomheter. Det gir mest bærekraft for fremtiden.

Det finnes gledelige eksempler på vekst i næringslivet, og Innlandskommuner som lykkes med næringsutvikling. Det er bra! Det store bildet viser likevel at færre jobber i privat sektor. For å rette på dette må vi satse sterkere på entreprenørskap og nye bedrifter. Det er viktig å opprettholde og utvikle næringslivet vi har, men en undersøkelse gjort på BI viser at to av tre nye arbeidsplasser i Norge skapes i nye og unge bedrifter. Nye bedrifter er hovedkilden til nye arbeidsplasser.

Den borgerlige regjeringen har gjort mye for å skape vekst og nye bedrifter. Midlene til forskning og utvikling har økt fra om lag 26 til 39 milliarder årlig. Regjeringen har også økt satsingen på veg med hele 81 prosent siden den tiltrådte.

Innlandet har fått en betydelig del av vegsatsingen, noe som er positivt for næringslivet. Men vi må gjøre enda mer. Vi må gi bedre grunnlag for vekst og fjerne hindre for næringslivet. Vi må få like gode rammevilkår som de landene våre bedrifter konkurrerer med.

World Economic Forum sin konkurranseindeks rangerer Norge på førsteplass i verden på makroøkonomisk stabilitet, på 21. plass på kultur for entreprenørskap og på 22. plass på forskning og utvikling. Til tross for regjeringens vegsatsing er vi likevel på 44. plass når det gjelder infrastruktur.

Dette gir en god pekepinn på hva vi må forbedre i Norge og Innlandet. Bedre infrastruktur og mer forskning er avgjørende for å skape nye bedrifter. Vi må også få en sterkere kultur for å ta risiko og skape noe. Dette er ofte undervurdert. Det blir ingen nye bedrifter uten at noen har vilje og evne til å starte de!

En ny rapport fra Sintef sier at Innlandet kan få 25 000 nye arbeidsplasser i grønne næringer innen 2050. Skal vi klare dette må vi få enda bedre vilkår for vekst, og vi må oppmuntre gründere som tør og vil satse. Innlandet må styrke kulturen for gründerskap og ta et krafttak for jobbskaping!

Yngve Sætre, Gruppeleder i Elverum Høyre og AU medlem i Innlandet Høyre

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: