Publisert av: Yngve Sætre | februar 6, 2020

Ydalir er sentral i Elverums fremtid!


Yngve og Erik august 2015

Martin Løken hadde et innlegg om Ydalir i Østlendingen 29. januar. Her opptrer han som dommer i en politisk sak hvor han selv var en av spillerne. Hvor troverdig det er får være opp til andre å vurdere. Noen faktorer må imidlertid komme frem slik at saken blir mer balansert enn i Løken sin snevre fremstilling som bærer preg av etterpåklokskap og sneversyn.

Det er viktig å huske at da Ydalir ble planlagt var det ut fra et høyst nødvendig behov for mer kapasitet i skolene i sentrum. Det var godt kjent at skolekapasiteten var «sprengt». Å ikke ta dette innover seg ville vært særdeles korttenkt og ansvarsløst. Derfor ble Ydalir planlagt som et strategisk tiltak for å møte behovet for mer skolekapasitet i sentrum. Vi ville også berede grunnen for at Elverum kunne vokse og videreutvikle sitt tjenestetilbud.

Det er riktig at innbyggerveksten i Elverum falt før Ydalir prosjektet ble fysisk igangsatt med blant annet bygging av skole og barnehage. Det var likevel svært vanskelig, rettere sagt helt umulig, på det tidspunktet å vurdere om dette var et midlertidig fall eller en lengre trend. Det vet vi fortsatt ikke, men det vi vet er at Martin Løken kom med sitt utsettelsesforslag svært sent i prosessen, og at en stopp på dette tidspunktet ville skapt stor usikkerhet hos mange aktører. Det ville også medført at store grunnlagsinvesteringene hadde vært bortkastet.

Skolen og barnehagen i Ydalir stod ferdig høsten 2019. I tillegg til stor begeistring hos elever, foreldre og ansatte har disse byggene i aller høyeste grad vært med på å sette Elverum på kartet som en viktig aktør i det grønne skiftet. Og dette er bare starten. I løpet av 10-15 år skal det bygges mellom 800 og 1000 boliger i Ydalir. Løkens konklusjon er derfor helt uforståelig. Vi mener tvert imot at det er god grunn til optimisme i vår store satsning mot en klimavennlig fremtid. Vi har ferdigstilt den flotte skolen og barnehagen, og det er god grunn til å merke seg at kommunen allerede kan melde at ca. 30 prosent av boligområdene er solgt til utbyggere. Det tolker vi som at også markedet har tro på en positiv boligutvikling i Ydalir.

En viktig ambisjon har vært å gjøre Ydalir til et miljøfyrtårn. Det er det allerede blitt. Ydalir har vekket stor nasjonal interesse og vunnet flere priser. Klimagevinsten fra skolen og barnehagen er enorm. Besparelsen tilsvarer de totale utslippene fra 846 personers årlige forbruk, eller over 16.000 flyreiser tur-retur Oslo-Paris. Ydalir er et nødvendig og riktig nybrottsarbeid for Elverum og for landet. Vi må møte klimaendringene med konkrete tiltak, slik som Ydalir!

Vi ser nå at innbyggerveksten er på veg opp igjen. I tredje kvartal 2019 hadde Elverum en vekst på 84 personer. Dette er den sterkeste veksten siden andre kvartal 2015. Det er alltid usikkerhet knyttet til innbyggerveksten. Likevel er det god grunn til å tro at Elverum går inn i en periode med sterkere vekst, noe som vil være positivt for Ydalir prosjektet.

I Ydalir vil det etter alle solemerker skje veldig mye positivt de neste årene. Det meste ligger til rette for at Ydalir blir en suksess. Men det er også klart at det kommer til å ta tid å bygge ut Ydalir, og det kan bli utfordringer undervegs. Det har vi vært inneforstått med helt fra starten.

Der er meningsløst og lite konstruktivt å felle en dom over et prosjekt som er i startfasen og som skal ferdigstilles om 10-15 år. Både tiden og trendene jobber for Ydalir og ideen om en klimavennlig bydel bygget rundt den nye skolen og barnehagen. Det er aldri lett å spå, men vårt klare syn er at Ydalir vil få en sentral og positiv plass i Elverums fremtid.

Erik Hanstad, Tidligere ordfører i Elverum

Yngve Sætre, Gruppeleder i Elverum Høyre

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: