Publisert av: Yngve Sætre | februar 2, 2020

Innlegg på årsmøtet i Innlandet Høyre, 01.02.20


Yngve Sætre brosjyre 2019

Årsmøte, dirigenter!

«Vi overbeskatter viktige fornybare ressurser med fare for å ødelegge grunnlaget for reproduksjon. Dette høstningsbruket kan ikke fortsette (….) Økologien må derfor bli et sentralt perspektiv i politisk virksomhet.»

Dette sitatet kunne vært hentet fra dagens klimadebatt eller programmet til MDG. Men det er det ikke. Det er hentet fra Sjur Lindebrække sin bok «Veien videre. Et konservativt utsyn». Den ble skrevet i 1973.

Høyrekjempen Sjur Lindebrække var en av mange i Høyre som var opptatt av bærekraft og miljø lenge før MDG var påtenkt, og lenge før noen visste hva klimaendringer var.

Mitt klare syn er at Høyre må ta tilbake eierskapet til klimasaken, og blankpusse det konservative prinsipp om at vi skal overlate kloden og samfunnet i minst like god stand til neste generasjoner.

Så hva er da status. Er Høyre gode på klima og miljø? Ja, forsåvidt.

Vi er åpenbart bedre enn den rødgrønne regjeringen. Utslippene går ned raskere med Solberg enn med Stoltenberg. Elbilsalget har eksplodert og plastproblemet har blitt satt på dagsorden.

Likevel er det utrolig langt frem til Høyres mål om 40 prosent reduksjon i de norske klimautslippene.

Det er også alarmerende når temperaturen i verden har steget 1,2 grader, havnivået har steget 20 cm og isen i arktis har krympet med 40 prosent.

Kort sagt. Alle varsellamper blinker rødt mens vi vasser i regnvær i januar!

Jeg støtter alle klimatiltak som går ut på å kutte utslipp, men det som forundrer meg mest er at vi ikke griper sterkere tak i det som ligger rett foran øynene på oss i Innlandet, nemlig skogen.

Skogen fanger og lagrer i dag omkring halvparten av de norske klimautslippene.

Ifølge Klimakur 2020 er potensialet for økt opptak i skog anslått til 12,3 millioner tonn CO2. Dette tilsvarer nesten en fjerdedel av de norske utslippene, eller nesten like mye som alle utslipp fra transportsektoren.

Kjære årsmøte. Skal vi vinne valget i 2021 må vi lytte til Sjur Lindebrække og ta fullt eierskap til klimasaken.

Klimapolitikk er det politikkområdet hvor resultatene lettest lar seg måle. Derfor blir det meningsløst med symbolpolitikk på dette området.

Vi trenger realpolitikk, og tiltak som fungerer.

Skogen er det mest effektive klimatiltaket. Det må Innlandet Høyre fremheve enda sterkere!

Takk!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: