Publisert av: Yngve Sætre | november 6, 2019

Innlegg i kommunestyret 30.10.19 om tertialrapport 2. tertial 2019


Yngve Sætre brosjyre 2019

Ordfører!

I denne tertialrapporten er det flere positive trekk. Det må nevnes at grunnskolepoengene er gode og både sykefraværet og antall unge sosialhjelpsmottakere går ned.

Det mest positive er likevel det generelle økonomiske bildet. Dette viser at økonomien er under kontroll og at bildet er i ferd med å snu seg fra å være mørkt til at vi nå ser enkelte lyspunkter.

Følgende tall viser dette. Hvis vi går til tertialrapporten for ett år siden, altså 2. tertial 2018 hadde tjenesteområdene et forventet negativt avvik ved året slutt på 27,5 millioner kroner. I 2. tertial 2019 er dette redusert til 2,9 millioner kroner.

I tillegg gir forventede merinntekter på skatt og reduserte renteutgifter at vi etter prognosene kan sette av 5,1 millioner på disposisjonsfond ved årets slutt.

Det er flere år siden Elverum kommune var i en situasjon hvor vi kunne sette av mer penger på fond enn planlagt. Det er svært positivt.

Befolkningsveksten er viktig for økonomien og det siste året har det vært en vekst på 0,29 prosent. Målet for utgangen av 2019 er 21207 innbyggere.

Tidligere i dag informerte rådmannen om at vi sist mandag var 21239 innbyggere i Elverum. Hvis dette holder seg når vi altså målet for 2019 med god margin.

Går vi ett år tilbake i tid var bildet mørkere også på dette området, og vi lå da hele 206 innbyggere etter målet vårt for 2018.

Det er i stor grad den økte skatteinngangen som gir oss økonomisk drahjelp. Dette skyldes igjen at landet går godt økonomisk. Det er ingen tilfeldighet.

God styring fra den borgerlige regjeringen har gjort at 50.000 flere har kommet i jobb det siste året. Fire av fem i privat sektor. Norge har nå den laveste arbeidsledigheten på ti år.

Det er åpenbart at landets økonomiske situasjons forplanter seg ned til kommunene, og det gjelder også Elverum.

Denne rapporten viser tilstanden i Elverum frem til og med 31.08.19. Det er altså den siste tertialrapporten som det borgerlige styret leverer og tar ansvar for.

Selv om den økonomiske tilstanden fremdeles er krevende og må følges med stor oppmerksomhet, er det ingen tvil om at posisjonen bestående av Arbeiderpartiet, SV og FrP overtar en kommuneøkonomi i bedring.

Vi håper posisjonen tar vare på de positive tegnene i de kommende budsjetter.

Vanskene er ikke over, men Elverum er på rett veg økonomisk.

Takk!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: