Publisert av: Yngve Sætre | oktober 17, 2019

Innlegg i kommunestyret 16.10.19 i anledning ordførerskiftet


Kommunestyremøtet 16.10.19

Ordfører!

Det var en lang valgkamp her i Elverum. Mange har lagt ned stor innsats i demokratiets tjeneste.

Nå i kveld har vi gjennomført det som på mange måter er kjernen i ethvert demokrati. Folket har talt og vi har gjennomført et skifte av de styrende posisjoner.

De fleste partier er i nye roller. Posisjon har blitt til opposisjon og de sentrale verv er besatt av nye politikere.

Det er ikke noe å legge skjul på at det var flere som hadde veldig lyst på rollene som ordfører og varaordfører i Elverum. Nettopp det er naturlig og riktig i et fungerende demokrati.

Derfor ligger det også i demokratiets natur at noen blir glade og noen blir skuffet etter et valg.

Nå er ny ordfører på plass og jeg vil på vegne Høyre, Senterpartiet, MDG og Team Elverum, altså opposisjonen, gratulere deg Lillian med ordførervervet.

Jeg er også sikker på at hele kommunestyret støtter deg i det som kommer til å bli din unike ordførergjerning.

Vi kan være uenige i sak. Likevel vil vi alle det beste for Elverum, og vi vil alle det beste for deg i ordførerrollen. Det skal du aldri tvile på.

Så vil jeg også få gratulere Eldri med vervet som varaordfører. Det er også en viktig posisjon, ikke minst som støttespiller til ordføreren.

Formannskapets nye medlemmer og øvrige verv som er fordelt i dag fortjener selvsagt også gratulasjoner.

Som politikere så higer vi etter å være i posisjon. Det er naturlig. Samtidig er det ingen tvil om at også opposisjonen har en svært viktig rolle både som korrektiv og motvekt.

Jeg drister meg til å ta med noen ord av C.J. Hambro for å poengtere at også opposisjonen er viktige bidragsytere når vedtak skal fattes.

Han sa følgende: «Demokrati betyr slett ikke at flertallet skal herske over mindretallet. Det betyr rett og slett at flertallet tar sine beslutninger med ubetinget hensyn til mindretallets rettigheter.»

Jeg skal ikke påstå at posisjonen de siste åtte år har levd etter disse ord i ett og alt, men vi forsøkte å leve etter dette prinsippet, noe vi også håper at flertallet de neste fire år gjør.

Da Erik Hanstad ble ordfører i 2011 var det 114 år siden forrige gang det var Høyreordfører i Elverum.

Selv om vi i Høyre både er tålmodige og liker å tenke langsiktig håper jeg ikke det blir like lenge til neste gang.

Men uansett hvor lenge vi må vente på neste Høyreordfører skal vi i mellomtiden gjøre det vi kan for å bidra konstruktivt i kommunestyret, og det er jeg sikker på at hele den ikke – sosialistiske siden også vil gjøre.

Nå gleder vi oss alle til å starte med politisk arbeid for Elverum, og så har jeg en mistanke om at den som gleder seg aller mest er deg, Lillian.

På vegne av de fire ikke-sosialistiske partiene som utgjør opposisjonen vil jeg nok engang gratulere deg med vervet som ordfører, og ønske deg all mulig lykke til.

Jeg ser frem til et godt samarbeid de neste fire år.

Takk!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: