Publisert av: Yngve Sætre | oktober 15, 2019

Innlegg i fylkestinget 15.10.19 om klimakrise


Yngve Sætre brosjyre 2019

Fylkesordfører!

Innholdet av C02 i atmosfæren øker år for og er nå 46 prosent høyere enn det var i førindustriell tid i 1750.

Den globale gjennomsnittstemperaturen er 1,05 grader over førindustriell tid, og havnivået har steget med vel 20 cm siden starten av det forrige århundret.

I 2017 flyktet 18 millioner mennesker på grunn av klimaendringer. Det er flere enn de som flykter på grunn av krig og konflikt.

Fylkesting og fylkesordfører. Vi har i realiteten en global klimakrise i dag.

Denne krisen krever åpenbart betydelige tiltak på verdensbasis. Dette må håndteres på lokalt, nasjonalt og overnasjonalt nivå.

Vi trenger sterkere tiltak, vi trenger mer kunnskap og vi trenger enda større bevissthet blant befolkning og beslutningstakere på hvilke tiltak som er mest effektive.

Når det gjelder type tiltak så forundrer det meg stadig hvor lite fokus det er på skogens enorme mulighet som karbonfanger.

FN`s klimapanel har sagt at klimatiltak i skog er de mest kostnadseffektive som finnes. Nylig kom det en sveitsisk rapport som hevder at vi kan fjerne 2/3 av de globale menneskeskapte utslippene gjennom skogplanting.

Nøkkelen er planting på nye arealer, noe som har stort potensial på verdensbasis, også i Europa og i Norge.

Et annet viktig klimatiltak både i Norge og internasjonalt er karbonbinding i jord. En ny rapport fra Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) peker på biokull som tiltaket med størst effekt på dette området.

Jeg mener som sagt vi har en global klimakrise. Samtidig er det fremdeles mulig å avverge ytterligere forverring ved å sette inn effektive tiltak.

Det skjer også positive ting på dette området, og det er grunn til å minne om at de norske klimautslippene har gått ned de siste årene.

Krise er et veldig sterkt begrep. Å erklære en lokal krise forbinder jeg med at vi for eksempel mobiliserer nødetater, helsepersonell, forsvar og politi for å redde oss ut av an akutt situasjon.

Selvsagt måtte det også innebære at vi satte inn ekstraordinære tiltak med budsjettmessig konsekvens.

Så langt jeg kan se av saken er det ikke planlagt noen ekstraordinære tiltak i Hedmark. Da blir det også feil å erklære lokal krise.

Selv om vi i realiteten har en global klimakrise så er det som sagt fortsatt mulig å løse denne.

Jeg tror noe av det aller viktigste vi i Hedmark kan gjøre er å bli et foregangsfylke for bruk av fornybar energi og bruk av våre store skogressurser i klimasammenheng.

Å bruke skog til å erstatte fossile produkter og i tillegg binde mer karbon er en viktig del av løsningen på den globale klimakrisen. Det er på dette området at vi i Hedmark kan bidra med avgjørende kunnskap og tiltak.

Høyre har et forslag som anerkjenner at vi har en global klimakrise som krever et bredt spekter av tiltak.

Vi trenger tiltak med substans. Et vedtak om å erklære en lokal krise blir en symbolsk handling uten reell effekt.

Klimaet trenger ikke først og fremst flere ord. Vi trenger reelle og kunnskapsbaserte tiltak.

Takk!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: