Publisert av: Yngve Sætre | oktober 3, 2019

Innlegg i kommunestyret 02.10.19 om tre timers gratis parkering med skive


Rådhuset Storgata august 2015

Ordfører!

Parkeringsskive med to timers gratis parkering ble innført på torget og i sentrumsgatene 18. august 2014. Den ble innført etter initiativ fra ordfører Erik Hanstad og de borgerlige samarbeidspartiene.

Hvis vi husker tilbake til situasjonen før vi hadde denne ordningen, så vet vi også godt hvorfor vi innførte den.

I Elverum sentrum var det generelt vanskelig å få parkeringsplass, det var for dårlig rullering og det var også usikkerhet om hvilke parkeringsregler som gjaldt.

Dette er det nå ryddet opp i og det er gledelig at samtlige fra næringslivet og handsstanden som gir tilbakemelding i saksutredningen er positive til ordningen med gratis parkering og parkeringsskive.

Rådmannen skriver også i saken at det er hans oppfatning at publikum i stor grad er fornøyd med dagens ordning. Dette er verdt å merke seg.

Ønsket om å utvide ordningen til tre timer gratis parkering har kommet opp ved ulike anledninger, senest i et møte i regi av NHO Innlandet under valgkampen og en etterfølgende artikkel i Østlendingen.

Dette ønsket er bakgrunnen for at Høyre og undertegnede ba om denne utredningen fra rådmannen. I den anledning vil jeg også takke rådmannen for rask saksutredning.

Signalene fra næringslivet og handelsstanden på forslaget om tre timers gratis parkering er sprikende, og lite entydig.

Verdt å merke seg er sentrumsforeningens bekymring over om tre timers gratis parkering kan føre til at arbeidstakere i større grad vil utnytte ordningen til å la bilen stå i gatene hele arbeidsdagen. Dette er noe som er vanskeligere med dagens totimersordning.

Kjernen i saken blir en avveining mellom fordelene ved å utvide til tre timers gratis parkering på den ene siden opp mot risikoen ved at hele ordningen blir svekket gjennom mindre rullering.

Mye tyder på at to timers gratis parkering pr. i dag er det riktige skjæringspunktet som får dette til å fungere.

Det vil si at to timer er attraktivt nok for de som skal handle, samtidig som det ikke inviterer til å benytte ordningen for de som trenger parkeringsplass en hel arbeidsdag.

Uansett er det slik at hovedgrunnen til å ta opp denne saken var signalene som kom fra næringslivet. Det er viktig å ta slike signaler på alvor.

Nå ser vi at ønskene fra næringsliv og handelsstand spriker, samtidig som det er bred enighet om at dagens ordning med to timers gratis parkering er god.

Kommunestyrets konklusjon bør derfor bli at vi opprettholder dagens ordning.

Vi vet hva vi har, men vi er usikre på hva vi får.

Da er det riktig å videreføre det vi vet fungerer.

Takk!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: