Publisert av: Yngve Sætre | juni 22, 2019

Tale ved «Dampens dag» på Elverum stasjon, 22.06.19


Dampens dag 22.06.19

Kjære alle sammen!

Jeg heter Yngve Sætre og er fungerende varaordfører i Elverum. Jeg vil ønske dere alle hjertelig velkommen hit til Elverum stasjon. Jeg vil også gratulere Norsk Jernbaneklubb med 50 – års jubileet i år.

Jeg er sikker på at dere har hatt en fin dag så langt, og jeg håper dere også får et hyggelig opphold her i Elverum. Jeg vil først si litt kort om Elverum og vår rolle som et knutepunkt.

Elverum har litt over 21.000 innbyggere og vi fikk bystatus i 1996. Elverum ligger sentralt plassert på Østlandet og i Skandinavia.

Dette har gitt oss mange muligheter og har også bidratt til at vi er blitt et viktig sted for mange arrangementer.

Festspillene og de nordiske jakt og fiskedager i begynnelsen av august hvert år er kjente eksempler på det.

Vi har også Grundsetmartn som har røtter tilbake til 1594. Dette er kanskje Norges eldste handelsmarked som fremdeles eksisterer.

Grundset har også vært et sentralt sted for jernbanen. Grundsetbanen fra Hamar til Grundset åpnet i 1862 og endestasjonen var da Grundset stasjon, som ligger ca. 300 meter sørøst for dagens stasjon.

Etter dette ble Rørosbanen bygd ut etappevis og den ble ferdig i 1877.

Elverum stasjon ble bygget til åpningen av Solørbanen i 1913. Stasjonsbygningen er tegnet av arkitekten Paul Armin Due.

Vi som bor her i Elverum synes jo at stasjonsbygningen er veldig fin, og det er det flere som synes. Stasjonsbygningen var nemlig blant de nominerte fra Hedmark til kåringen av Århundrets byggverk i perioden 1905 til 2005.

Jernbanen har vært veldig viktig for Elverum helt siden Grundsetbanen åpnet. Tog og jernbane har bidratt sterkt til at vi er blitt det knutepunktet og handelsstedet vi er i dag.

Det eneste vi kunne ønsket oss var det det gikk flere tog, slik at det kunne bli et enda bedre alternativ til andre transportmidler. Men fremtiden er lys for jernbanen. Jernbane er uten tvil et nasjonalt satsingsområde.

Vi er spesielt glade for at elektrifisering av strekningen Hamar – Elverum – Kongsvinger ligger inne i Nasjonal Transportplan vedtatt av Stortinget, og vi håper dette blir realisert så raskt som mulig.

Det bør også være et klart mål at Rørobanen på sikt blir elektrisk. Vi håper også at vi i fremtiden får en bedre togforbindelse til Oslo, og aller helst ønsker vi oss direktetog uten togbytte. Det vil gjøre det mye lettere og raskere å komme seg til hovedstaden.

Som avslutning vil jeg berømme dere som tar vare på disse gamle ærverdige veterantogene. Norsk Jernbanemuseum og Norsk Jernbaneklubb gjør et veldig viktig arbeid.

Tog er kultur, historie og opplevelse smeltet sammen, noe som kommer godt frem på en dag som denne.

Tog og jernbane har også en stor og lys fremtid foran seg når vi som samfunn må gå i en mer grønn og klimavennlig retning.

Til sist vil jeg nok engang ønske dere velkommen til Elverum.

Jeg håper dere nyter tiden her i det flotte været, og jeg håper dere også får lyst til å komme tilbake i andre sammenhenger så raskt som mulig.

Takk for meg!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: