Publisert av: Yngve Sætre | juni 8, 2019

Innlegg i kommunestyret 05.06.19 om midlertidig bygge og deleforbud på Skansen


Rådhuset august 2015 - alvorlig

Ordfører!

Som kjent fantes det ingen faglige holdepunkter for å stoppe riving av eiendommen Grindheim. Eier forholdt seg hele tiden til de signaler han fikk fra kommunen, og det var at bygningen kunne rives og eiendommen kunne utvikles.

Etter en lang prosess har vi nå kommet til at det ikke bare er eiendommen Grindheim som pålegges bygge og deleforbud.

Hvis kommunestyret i dag følger flertallet i formannskapet skal hele 17 eiendommer i området på Skansen pålegges bygge og deleforbud i fire år.

Det er en sterk inngripen i privat eiendomsrett. I realiteten er det bare det aller nødvendigste av vedlikehold man kan utøve ved et slikt forbud.

To av de 17 eierne har kommet med innspill og gitt utrykk for de negative sidene ved et bygge og deleforbud.

Jeg frykter det kan bli flere negative reaksjoner etter hvert som grunneierne innser hva et slikt forbud i realiteten innebærer.

For å vurdere denne saken er det verdt å ta en kikk på hva lovgiver mener er hensikten med adgangen til å gi bygge og deleforbud.

I stortingsproposisjon 149 (2015-2016) står det følgende. Jeg siterer: «Pbl. § 13-1 er dermed en sikkerhetsventil for å sikre uheldig arealdisponering.» Videre står det følgende: «Et midlertidig forbud mot tiltak begrenser tiltakshaveres råderett for perioden forbudet gjelder og bør derfor brukes med forsiktighet.»

Det er åpenbart at lovgiver mener at et slikt forbud bare skal brukes ved helt spesielle situasjoner. For eksempel når det er konkret fare for at uerstattelige kulturminneverdier skal gå tapt.

Situasjonen vi har i Elverum er ikke slik. Det er kun en bygning hvor det er søkt om riving, og den er ikke engang vurdert av fagmyndighetene til å ha noen verneverdi.

Det er uforståelig for meg og Høyre at det på dette uhyre svake grunnlaget tas i bruk en slik kraftig sikkerhetsventil i plan og bygningsloven mot eiendommen Grindheim og hele 17 andre eiendommer.

Jeg vil understreke at jeg ikke kritiserer rådmannen og administrasjonen i denne saken. De bare gjør det de må gjøre, nemlig å følge opp flertallsvedtaket i kommunestyret.

Det er kommunestyrets flertall som har det fulle og hele ansvaret for hva som skjer i denne saken.

Jeg vil oppfordre det politiske flertallet i denne saken til å vurdere realitetene på nytt.

Det som startet med å hindre riving av en enkelt bygning er nå utvidet til at 17 eiendommer får en sterk inngripen i sin private eiendomsrett.

Mitt spørsmål og min utfordring til både flertallet i kommunestyret og Skansens venner er følgende:

Var det virkelig dette som var målet når denne saken startet?

Høyre ønsker helt klart ikke dette bygge og deleforbudet, og vi vil derfor på nytt legge frem forslaget vårt fra formannskapet om at vi er imot et slikt forbud.

Takk!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: