Publisert av: Yngve Sætre | juni 5, 2019

Innlegg på strategikonferansen, 05.06.19


Rådhuset 04.08.15

Strategier handler om vegvalg for fremtiden. Hvor skal vi gå for å komme dit vi vil. Da er det først viktig å finne ut hvor vi er.

Status for Elverum våren 2019 er at vi har en arbeidsledighet på 2,2 prosent, noe som er likt med snittet i Hedmark og lavere enn landet for øvrig.

I 2018 ble det skapt 176 nye bedrifter i Elverum. Det er bare i 2015 at det er skapt flere bedrifter i Elverum.

Skoleresultatene har forbedret seg kraftig de siste årene og er nå på 42,5 poeng, noe som er bedre enn snittet både i Hedmark og i landet.

Vi har store reserver av boligtomter og næringsareal, og vi bygger landets mest miljøvennlige bydel i Ydalir med ny skole og barnehage som selve hjertet i prosjektet.

Helsehuset er ferdigstilt, noe som gir et stort løft for kommunens helsetjenester. Om et og et halvt år ferdigstilles Rv 3/25, noe som er svært positivt både for næringsliv og bilreisende.

Det gror i næringslivet og et ferskt eksempel er Goldfish og Uno Marine som planlegger en investering som vil medføre 20-25 nye arbeidsplasser i Elverum.

Aktiviteten i boligmarkedet er høy og i 2018 var boligbyggingen i Elverum i antall kvadratmeter den høyeste siden 2004.

Det er også verdt å nevne at vi nylig har rehabilitert Søbakken og Lillemoen skole og bygget aktivitetsparker ved Sagtjernet og på Restvold.

Dette er i korte trekk statusen vår. Vi har gode resultater på veldig mange områder.

Utfordringen vår er som kjent at befolkningsveksten har avtatt. Svikten utgjør omtrent 39 millioner mindre i inntekter enn det vi hadde forutsatt.

Det er rundt regnet 2,3 prosent av driftsbudsjettet, og det er i den størrelsesorden vi nå må kutte. Det er åpenbart krevende å finne disse pengene, men det er på ingen måte umulig.

Så skal vi også huske at investeringene vi har gjort legger til rette for ny vekst.

Vi er rigget for fremtiden og det er positive tegn i tiden, for eksempel på Smestadtoppen hvor salget av boligtomter har gått over all forventning.

Likevel er det ingen tvil om at den økonomiske situasjonen er krevende. Kommunestyret fikk kuttlisten mandag kveld, altså for mindre enn to døgn siden.

I Høyre er vi ikke klare til å gi noen konkrete signaler angående kuttlisten nå. Nå skal vi jobbe politisk og så skal vi gi signalene i form av et tydelig politisk vedtak i kommunestyret 19. juni.

Men jeg kan gi synspunkter på noen områder.

Av dokumentene som er sendt ut før møtet ser vi at rehabilitering av Hanstad skole er beregnet til å koste 314 millioner kroner.

Det er en enorm sum og det er faktisk mer enn det koster å bygge Ydalir skole med idrettshall.

For å bruke bilspråket virker det som det her er bestilt en Rolls Royce, mens det man trenger kanskje er en Ford Focus stasjonsvogn.

Fra Høyre sin side mener vi 314 millioner er for dyrt, og vi vil ha en ny vurdering hvor vi får flere alternativer å velge mellom.

Blant annet bør vi se på en løsning hvor det ikke bygges nye klasserom på Hanstad, men hvor elevene flyttes til ledig kapasitet på Ydalir i byggeperioden.

På den måte kan vi begrense antall kvadratmeter med nybygg på Hanstad. Det er viktig å presisere at vi har et klart mål om å rehabilitere Hanstad skole, men den må være økonomisk moderat.

Når det gjelder kapellet ønsker vi å se på muligheten for å gå videre med dette, men for å begrense låneopptak vil vi vurdere at EKI kan bygge for kommunen slik at vi reduserer finanskostnader.

Også vil jeg gi et signal til. Det er at Høyre er imot parkeringsavgift i sentrum.

Vi mener dagens ordning sikrer rullering og et attraktivt sentrum tilpasset behovet til de som handler.

Vi mener også at inntektene rådmannen har beregnet ved å innføre parkeringsavgift er svært usikre.

Dette er i hovedtrekk det som kommer som signaler fra meg og Høyre i dag.

Så vil jeg understreke at det er lenge igjen til desember når budsjettet skal vedtas. Mye skal skje og mye skal på plass det neste halve året.

Det kommer innbyggertall 1. juli som er viktige. Det kommer et statsbudsjett i oktober.

Norges Bank skal ha flere rentemøter som har betydning for våre finanskostnader, og den økonomiske veksten i landet har betydning for hvor mye skatt vi får inn i kommunekassa.

Vi må derfor ha litt is i magen, samtidig som vi selvsagt skal ta ansvar og gjøre det som er nødvendig for å sikre en bærekraftig kommuneøkonomi for fremtiden.

Takk!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: