Publisert av: Yngve Sætre | april 6, 2019

Trump gjør verden utrygg


Rådhuset august 2015 - alvorlig

Donald Trump ble tatt i ed som USA`s 45 president 20. januar 2017. Svært mange var usikre på hvilken politikk den nye presidenten ville føre. Etter halvgått presidentperiode vet vi svaret. Trump setter sine ord ut i praktisk politikk og gjør verden mer utrygg. En rekke av hans politiske handlinger er bekymringsfulle. Noen er direkte skremmende.

Donald Trump har som USA`s president gjennomført en rekke tiltak som har høstet berettiget kritikk. Trump har startet planleggingen av en grensemur mot Mexico. Han har trukket USA ut av en planlagt handelsavtale med stillehavslandene (TPP), og han har som det eneste landet i verden trukket USA ut av klimaavtalen i Paris. Han har økt tollsatsene på stål og aluminium og satt i gang en handelskrig mot Kina. I en periode innførte han innreiseforbud for syv ulike land til USA. Deretter gjennomførte han i tre måneder en såkalt «nulltoleransepolitikk» hvor illegale innvandrere til USA ble separert fra sine barn. 2300 barn ble tatt vekk fra sine foreldre.

Trump har gjennomført den lengste stengning av offentlig virksomhet i USA noensinne fordi han ikke får penger fra Kongressen til bygging av muren mot Mexico. Siden 22. desember har 800.000 statlig ansatte gått uten lønn som følge av nedstengningen. I desember 2018 trakk han USA sine styrker ut av Syria. Avgjørelse høstet kritikk fra flere hold, deriblant fra Norges Utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Hans egen forsvarsminister Jim Mattis trakk seg fra sin stilling fordi han var uenig i avgjørelsen.

Databasen Fact Checker hevder at Trump har løyet 6420 ganger de første 649 dagene av sin presidentperiode. Trump raljerer med sine motstandere og med sine medarbeidere. Etter ett år i presidentstolen hadde 34 prosent av hans medarbeidere enten sluttet, fått sparken eller blitt omplassert. Trump har satt nye rekorder i å skifte ut sine medarbeidere og ministere i høyt tempo. Et gjennomsnitt av meningsmålingene i hans presidentperiode viser at han er den minst populære presidenten siden man startet med slike måler i 1937.

Trump tilhører det republikanske partiet som tradisjonelt sett er et konservativt parti. Konservativ politikk kjennetegnes ved gradvise endringer, moderasjon, tillit til enkeltmennesker, tro på markedsøkonomi og frihandel. Dette er på svært mange områder det motsatte av det Trump står for. Hans politikk bygger handelshindre, tar lite hensyn til enkeltmennesker og er alt annet moderat. Trump sin uforutsigbare politikk destabiliserer verden på flere områder.

President Kennedy sa i sin store tale i Berlin i 1963 at Berlinmuren var en fornærmelse mot historien og menneskeheten. Vi husker President Reagan på Brandenburger Tor i 1987 og hans klokkeklare budskap til Mikhail Gorbatsjov: «Tear down this wall». Tidligere amerikanske presidenter har kjempet imot murer. Trump vil i stedet bygge en mur. Ikke langt borte fra USA, men langs USA sin egen grense mot Mexico. En slik mur hører ikke hjemme i moderne demokratiske samfunn. Den er et konkret bevis og et symbol på den politiske avgrunnen mellom de nevnte presidentene og Trump.

Donald Trump har vist at han mener mye av det han sier, og at han er villig til å gjennomføre sin politikk. Det er bekymringsfullt for verden, og det er bekymringsfullt for Norge som er svært avhengig av internasjonal frihandel og et sterkt NATO – samarbeid med USA i spissen. Vi trenger et USA som viser veg, tar ansvar og er til å stole på.

Med Trump i det hvite hus gir det trygghet å vite at den amerikanske grunnloven er sinnrikt utformet med såkalte «Checks and balances» for å gi en god balanse mellom presidenten, kongressen og høyesterett. Grunnloven er konstruert for å hindre maktmisbruk, og for å sikre at det er folket som til syvende og sist bestemmer. Ikke en enkelt president. Dette systemet trenger vi nå.

Omkring 800.000 nordmenn utvandret fra Norge til USA mellom 1830 og 1920. Norge har kulturelt og historisk sett sterke bånd til USA, og disse båndene lever fortsatt. Mange nordmenn er glade i USA. For meg og mange i Norge har USA stått som et symbol på muligheter, frihet og internasjonalt ansvar. De amerikanske presidentene har gjennom historien, med enkelte unntak, bygget opp under dette bildet. De har løftet frem den amerikanske drømmen, de har tatt internasjonalt ansvar og de har hatt en væremåte og fremtreden som man kan forvente av verdens viktigste leder.

Dette har endret seg med Trump. USA er ikke det samme. Verden er ikke den samme. Verdens viktigste leder burde ha som mål å gjøre verden tryggere, friere og mer solidarisk. I stedet bygger han hindre og skaper ustabilitet og motsetninger. Jeg håper dette endrer seg etter presidentvalget om to år, og at vi igjen kan få en amerikansk president til å stole på. Verden trenger et stabilt USA som tar internasjonalt ansvar.

Yngve Sætre, Ordførerkandidat for Elverum Høyre

(Publisert første gang i Østlendingen 22.01.19)

 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: