Publisert av: Yngve Sætre | februar 13, 2019

Innlegg i kommunestyret 13.02.19 om vern av eiendommen Grindheim på Skansen


Rådhuset august 2015 - alvorlig

Ordfører!

Den amerikanske presidenten Theodore Roosevelt var en foregangsmann innen naturvern, og han opprettet blant annet fem store nasjonalparker i USA.

Han har sagt følgende: «Conservation means development as much as it does protection.»

Det han sier med det er at bevaring handler ikke bare om å verne, det handler også om å tillate utvikling. Jeg synes dette er et veldig godt utgangspunkt i debatten om vekst og vern.

Jeg mener dette også er et godt utgangspunkt i saken vi skal behandle i kveld. Jeg mener at vi skal bevare Vestad og Skansen, men for å oppnå det er det like viktig å gi rom for utvikling som det er å verne.

Vi skal ta vare på det som fagfolk mener er udiskutable kulturverdier, men på andre områder bør vi tillate utvikling slik at Vestad kan endre seg i takt med tiden og vokse til en enda mer attraktiv bydel.

Argumentene i denne saken er kjent, men de må gjentas. Eiendommen Grindheim er ombygd og påbygd slik at den er lite autentisk. Den ligger også slik plassert at den ikke er veldig synlig for allmennheten.

Alle fagmyndigheter som har uttalt seg i saken kommer frem til det samme. Eiendommen har ingen regional eller nasjonal verneverdi, og riving er ikke i strid med reguleringsplan eller arealplan.

Rådmannen og fylkeskommunen vil ikke motsette seg riving.

Det som er like viktig i saken er hensyn til forutsigbarhet for eier. Det er dokumentert at eier har hatt god kontakt med kommunen. Han har forholdt seg til alle lover, regler og planer.

I et møte med kommunen i januar 2016 fikk eier beskjed om at riving ikke var i strid med planverket, men at riving formelt sett måtte godkjennes av fylkeskommunen.

I et skriftlig svar fra fylkeskommunen 10. februar 2016 fikk eier bekreftet at fylkeskommunen ikke ville motsette seg at bygningen rives.

Jeg vil be kommunestyret om å prøve å sette seg inn i situasjonen til eier.

Du sjekker med myndighetene om det er mulig å utvikle en eiendom og får positivt svar. Deretter investerer du seks millioner og starter å planlegge hvordan du skal utvikle eiendommen.

Ett og et halvt år etter at du har kjøpt eiendommen blir du stoppet av kommunestyret i strid med råd fra fagmyndigheter og i strid med reguleringsplanen for området.

Grunnlaget for investeringen er borte. Planene må legges bort. Eier har selv sagt til media at han planlegger erstatningskrav mot kommunen.

Mitt spørsmål til kommunestyret er følgende: Tror kommunestyret at eier vil være skeptisk til å gjøre en ny investering i Elverum kommune?

Tror kommunestyret at andre kan bli skeptiske til å satse millioner i Elverum som følge av denne saken?

Mener kommunestyret at vi skal gi eiere og utbyggere forutsigbarhet og gode vilkår i Elverum?

På det siste spørsmålet bør svaret være JA uten forbehold.

Jeg mener det viktigste vi kan gjøre i forhold til eiere og utbyggere er å være positive, forutsigbare og etterrettelige.

Jeg frykter at denne saken, hvis den får samme utfall som tidligere, vil skade omdømmet til Elverum blant utbyggere og investorer.

Vi har nå all informasjon i saken som er nødvendig for å fatte en avgjørelse.

Vi har fått diskutert den grundig på gruppemøter, i formannskap og i kommunestyret. Vi har vært på befaring og sett med egne øyne hva saken dreier seg om.

Jeg vil be kommunestyret tenke seg godt om en gang til. Jeg vil sterkt oppfordre de som vil verne denne eiendommen om å snu.

Som jeg innledet med: Bevaring handler ikke bare om å verne, det handler også om å tillate utvikling.

For å bevare Vestad og Skansen må vi tillate utvikling på de områder hvor myndigheter og fagfolk mener at vern ikke er påkrevet.

For å utvikle Vestad og Skansen må vi også ha utbyggere og eiere som vil investere og satse.

De som stemmer for å verne eiendommen Grindheim tar et stort ansvar på sine skuldre.

Men som det heter. Det er ingen skam å snu. I mange tilfeller er det beste utveg.

Det gjelder også i denne saken.

Takk!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: