Publisert av: Yngve Sætre | desember 19, 2018

Innlegg i fylkestinget 10.12.18 om økonomi og handlingsplan 2019-2022


Fylkestinget desember 2018

Fylkesordfører!

Fylkesrådet har gitt oss et godt utgangspunkt med sitt forslag til økonomi og handlingsplan.

Det er mye bra som kan trekkes frem og jeg vil spesielt fremheve kombinasjonsklassene i Elverum og Kongsvinger som det er satt av midler til. Det er en riktig satsing som har stor betydningen for unge innvandrere og flyktninger.

Når det gjelder budsjettet som helhet er syretesten om det adresserer Hedmark sine største utfordringer.

Det blir ofte sagt at utviklingen i demografi er hovedproblemet til Hedmark. Det er lett å se at dette er en utfordring, men jeg er litt i tvil om det er den alle største.

Drivkraften i samfunnsutviklingen er at det skapes verdier i næringslivet som i neste omgang kan gi velferd for befolkningen. Vi må skape arbeidsplasser i næringslivet.

Her er vi ved det som jeg tror er hovedproblemet. Hedmark har mistet nesten 5000 arbeidsplasser i privat sektor de siste ti årene. Dette ifølge tall fra SSB.

Dette er kompensert og vel så det med offentlige arbeidsplasser, men Hedmark kan ikke leve av offentlig finansierte arbeidsplasser – selv om disse også er viktige.

Et tap av 5000 arbeidsplasser er i seg selv ganske dramatisk, spesielt når vi vet at det har vært en svak økning i private arbeidsplasser på landsbasis i den samme perioden.

Syretesten på om dette er et godt budsjett for Hedmark er etter min mening om det evner å bygge kompetanse, vekst og attraktivitet som igjen kan skape arbeidsplasser.

Både fylkesrådets og det borgerlige budsjettet legger til rette for dette, men det er min påstand at det borgerlige budsjettet er sterkere på disse områdene.

Det er nok å vise til at vi foreslår 4,8 millioner mer til videregående skoler, 4 millioner mer til kultur, 2,5 millioner mer til bioøkonomi og 22,5 millioner mer til veginvesteringer.

I et budsjett på 3,4 milliarder brutto kan dette virke som små justeringer, men det gir likevel større fart i arbeidet med å bygge mer kompetanse og attraktivitet i Hedmark.

Det er vi nødt til å gjøre for å møte vår hovedutfordring, som er å skape større verdier og flere arbeidsplasser for å ruste Hedmark for fremtiden.

Takk!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: