Publisert av: Yngve Sætre | september 26, 2018

Innlegg i kommunestyret 26.09.18 om byplan


Rådhuset 04.08.15

Ordfører!

Å planlegge for fremtiden er på mange måter essensen av det å drive politikk og samfunnsutvikling.

Vi ønsker å gjøre fremtiden bedre, vi vil skape et enda mer livskraftig samfunn og vi vil gi de neste generasjoner enda større muligheter for å leve gode liv.

Historien viser at utvikling er et resultat av samfunnets og enkeltmenneskers evne og vilje til å endre. Av og til skjer endring og utvikling imponerende raskt.

Jeg har et par eksempler.

Byggetegningene til Empire State Building ble laget på to uker og bygningen ble reist på 1 år og 45 dager. Et annet eksempel er Eiffeltårnet som ble bygget på to år og to måneder.

Men historien har også lært oss at ting, av ulike årsaker, kan ta tid. For eksempel tok det 30 år å bygge Washington monumentet, og 200 år å bygge det skjeve tårn i Pisa.

For øvrig ble tårnet skjevt allerede etter fem års bygging, men man fulgte trofast sine planer. Uansett hva man mener om akkurat den strategien er i hvert fall resultatet blitt svært berømt.

Vi skal ikke bygge hverken skjeve tårn eller monumenter, men poenget mitt med disse eksemplene er at vi bør innstille oss på at noe av det vi legger til rette for i byplanen kommer til å bli realisert raskt, noe kommer til å bli realisert lenge etter 2030 og noe blir kanskje aldri realitet.

Men uansett vil denne byplanen få betydning for de kommende generasjoner som skal bo og leve i Elverum.

Jeg mener byplanen er en god balanse mellom ønsket om vekst, utvikling og endring på den ene siden og ønsket om å bevare natur, kulturhistorie og tradisjoner på den andre siden.

Jeg skal ikke gå veldig detaljert inn på de enkelte delene i planen. Forslaget er resultatet av et godt kompromiss.

Det finnes elementer i planen som Høyre primært ville justert, men det lar vi ligge nå. Det viktigste er at vi har fått en solid og god plan som er til det beste for Elverum totalt sett.

Det er likevel ett punkt i planen jeg må trekke frem. Det er Østerdalsporten.

Jeg og Høyre er veldig godt fornøyd med at vi sier et klart ja til disse planene. Alt ligger nå til rette for at det kan reises en butikk i tre og skapes om lag 200 nye arbeidsplasser.

Det er svært positivt for Elverum. Når den står klar vil Østerdalsporten gjøre at vi i større grad kan fange opp gjennomgangstrafikken til Trysil og Østerdalen og øke handelen i Elverum.

Jeg tror også Østerdalsporten vil kunne fungere som en inngangsport inn til Leiret, og at mange som stopper vil bli nysgjerrige på hva som er i sentrum.

Vi som bor her vet at sentrum har svært mye å by på av nisjebutikker og ulike opplevelser innen mat, kultur og aktiviteter.

Dette kan videreutvikles og oppfordringen til alle må være: Støtt opp om sentrum og ikke minst – bruk sentrum.

Med de nye mulighetene som nå planlegges, for eksempel når det gjelder Galgebergparken, tror jeg sentrum går en svært spennende fremtid i møte.

Til sist. Vedtaket vi i dag skal gjøre hadde ikke vært mulig uten stor vilje og evne fra gruppelederne og de politiske partiene til å finne gode omforente løsninger på intrikate spørsmål.

Dette vitner om styrke i det politiske miljøet til å finne sammen når det trengs. Det er bra.

Nå sender vi planen på høring og venter på respons fra innbyggerne.

Jeg håper og tror at høringen vil vise at dette er en plan for byen vår som også innbyggerne støtter.

Takk!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: