Publisert av: Yngve Sætre | september 4, 2018

Hvorfor gir ikke Elverum Ap uforbeholden støtte til en østlig jernbanetrasé på Hamar?


Yngve og Erik august 2015

Diskusjonen om trasévalg og stasjonsplassering på Hamar ved utbygging av Intercity har pågått lenge. Regjeringen har uttrykt at de ønsker østlig trase, men noen endelig avgjørelse er ikke tatt. Saken er også svært viktig for Østerdalen og Elverum, og vårt syn har blitt etterlyst fra ulike hold den siste tiden. I formannskapsmøtet 24. august kom de borgerlige partiene i Elverum derfor med et forslag til uttale til støtte for trase øst og stasjon ved Vikingskipet i Hamar.

Bakgrunnen er at dette er det eneste alternativet som på en realistisk måte kan gi både direktelinje med tog fra Elverum/Østerdalen til Oslo og mulighet for stopp i Hamar. Det vil redusere reisetiden til Oslo betydelig og er det suverent beste alternativet for Elverum og Østerdalen. En slik løsning vil åpne store muligheter for vår region. Vi kan få en reisetid Elverum – Oslo på litt over en time og dagpendling til Oslo kan bli både realistisk og attraktivt for mange i Elverumsområdet.

Som det korrekt er gjengitt i Østlendingens artikkel fra formannskapsmøtet ville Arbeiderpartiet først vente med å ta stilling i saken til de hadde fått snakket med Hedmark Ap og Hamar Ap. At et lokallag vegrer seg for å ta selvstendig stilling i en så viktig sak er i seg selv oppsiktsvekkende. Det vitner om alt annet enn handlekraft.

Arbeiderpartiet mente også at saken kom brått på dem, og at de ble overrumplet. Til det er det å si at debatten rundt denne saken har pågått høylytt og i full offentlighet i godt over to år. Elverum Høyre leverte sin høringsuttale allerede i september 2016. Trasévalget har også vært diskutert i Elverum formannskap ved minst en tidligere anledning. Denne saken burde derfor på ingen måte komme som «julekvelden på kjerringa» for Elverum Ap.

Det skal også nevnes at Elverums ordfører la frem saken i Arbeidsutvalget i Sør-Østerdal Regionråd dagen før, og der ble det gitt full støtte for en østlig trase på Hamar.

Dette ble formidlet i formannskapets møte påfølgende dag, men i stedet for å gi støtte til det klart beste alternativet for Elverum og Østerdalen kom Elverum Arbeiderparti med et forslag som sier at man ønsker jernbanetilsving mot øst fra sør. Etter vår oppfatning åpner dette kun opp for den vestlige traseen på Hamar, og den løsningen er klart dårligere for Elverum og Østerdalen. Dette fordi man med denne løsningen ikke vil kunne få både stopp i Hamar og direktetog til Oslo. Man mister alle fordelene med en østlig trase.

Det er uforståelig at Elverum Arbeiderparti ikke kan gi klar støtte til østlig trase som er det suverent beste alternativet for Elverum og Østerdalen. Holdningen til Elverum Ap er i realiteten i strid med det som et enstemmig kommunestyre i Hamar ønsker seg og i strid med interessene til Elverum og Østerdalen.

Vi vet at det har vært ulike syn på denne saken i Hamar Ap og at Hedmark Ap stemte for vestlig trase i fylkestinget. Men dette bør være underordnet. Som folkevalgte i Elverum bør det være Elverum og Østerdalen som er hovedfokus. Spørsmålet som gjenstår blir derfor: Hvorfor støtter ikke Elverum Ap uten forbehold det suverent beste alternativet for innbyggerne i Elverum og Østerdalen?

Erik Hanstad, Ordfører i Elverum

Yngve Sætre, Ordførerkandidat for Elverum Høyre

Reklame

Svar

  1. Veldig bra at Elverum kommer på banen her. SV og AP er som vanlig mest opptatt av å støtte sine «kamerater» i jernbanerelaterte organisasjoner og en fraksjon av AP lokalt i Hamar og ser ikke som tjener Elverum og Østerdalen. Det springende punkt er at eventuelle Intercity-tog fra Østerdalen er mye mer sannsynlig hvis det er bygd med østlig trasévalg i Hamar. Da kan disse togene også stoppe på Hamar for å slippe av og ta med passasjerer. Med litt kunnskap og interesse for logikk burde det være mulig å ta det i betraktning uten å utsette møter og sette i gang diverse utredninger. Jeg håper nå at Åmot og Løten snart innser hvor viktig dette er for deres fremtid og vedtar lignende uttalelser.

  2. De kan ikke annet enn å følge bjellesauen sin, stakkars,


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: