Publisert av: Yngve Sætre | august 27, 2018

Muligheter for sauebønder


Rådhuset 04.08.15

Bjørn Øyan stiller et spørsmål til meg i Østlendingen 18. august. Han viser til at det er overproduksjon av sauekjøtt og lurer på hvilke deler av landet som må redusere sin produksjon for at den skal kunne økes i Elverum.

Spørsmålet til Øyan er relevant hvis det var slik at verden ikke utviklet seg. Slik er det heldigvis ikke. For bare få år siden hadde vi underproduksjon av sauekjøtt, og i 2007 importerte vi 10 % av vårt konsum. På få år er dette snudd til overproduksjon og kraftig økt eksport, hovedsakelig til Hong Kong og Storbritannia. Markedet kan altså raskt endre seg.

Med riktig markedsføring og produktutvikling bør potensialet være stort for økt konsum av sau og lammekjøtt i det norske markedet. På verdensbasis ser vi at det er interesse for norsk sau og lam, og denne kan også øke. På lang sikt har FAO anslått at matbehovet i verden kommer til å øke med 50 % frem mot 2050. Dette kan gi betydelig økte eksportmuligheter.

Jeg mener vi bør legge til rette for flere lokale arbeidsplasser basert på bærekraftig bruk av våre naturressurser. Beiting er den eneste måten vi kan utnytte gress i utmark til matproduksjon. Verden kommer til å trenge mer mat. Vi kan bidra til å produsere mer hvis vi tar utmarksressursene i bruk. Jeg er overbevist om at fremtiden vil kunne gi muligheter for sauenæring i ulvesona dersom rovdyrtrykket reduseres.

Yngve Sætre, Ordførerkandidat for Elverum Høyre

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: