Publisert av: Yngve Sætre | juli 5, 2018

Innlegg i kommunestyret 20.06.18 om tilstandsrapport for grunnskolen


Rådhuset 04.08.15 (3)

Ordfører!

En kommune har mange viktige oppgaver. Men det å gi gode oppvekstvilkår for neste generasjoner og ha en god grunnskole er etter min mening den aller viktigste oppgaven vi har.

Derfor er denne tilstandsrapporten sentral.

Før jeg går inn på selv rapporten vil jeg nevne et vesentlig forhold som ikke er nevnt i saken.

Det er at Norge som nasjon gjør det stadig bedre på internasjonale undersøkelser over kvaliteten i skolen.

PISA undersøkelsen i 2015 var første gang norske elever gjorde det bedre enn OECD-gjennomsnittet i alle fagområdene PISA måler – altså lesing, matematikk og naturfag.

I matematikk var Norge blant de landene som hadde størst fremgang. Vi gjorde det også meget godt i lesing, og på dette området er Norge blant de beste i hele OECD.

Det samme bildet tegner seg hvis vi ser på World Economic Forum sin konkurranserapport. Den viser at Norge fra 2013 til 2018 har gått fra plass nr. 33 i verden til nr. 12 når det gjelder kvalitet i grunnskolen.

I tilstandsrapporten vi nå skal behandle er det særlig grunnskolepoeng og nasjonale prøver som er det sentrale.

På grunnskolepoeng har vi hatt stor fremgang over flere år, men vi ligger nå 1,2 poeng under landsgjennomsnittet. Dette er imidlertid tall fra skoleåret 2016-2017, så det er grunn til å tro at dette vil bedre seg når resultatene fra i år kommer.

På nasjonale prøver er det virkelig god grunn til å glede seg over resultatene vi nå får presentert.

På 8. og 9. trinn ligger vi på landsgjennomsnittet eller over på alle 10 indikatorer, og på 8 av 10 er det forbedring siden forrige måling.

Dette er imponerende resultater som vi og ikke minst lærere og elever kan være stolte av.

Når det gjelder enkeltresultater er det grunn til å trekke frem resultatet på 5 . trinn i regning på Lillemoen/ Melåsberget som scorer hele 59 poeng i undersøkelsen. Dette er det beste enkeltresultatet på de nasjonale prøvene i Elverum.

Alt dette viser at det gjøres et meget godt arbeid i Elverumsskolen og det er grunn til å berømme både lærere, elever og foresatte for innsatsen.

Og til slutt vil jeg poengtere at dette er mer enn positive tall i en rapport. Bak disse tallene så ligger det et stort stykke arbeid.

Fremgangen vi ser gir elever som klarer å lese bedre, regne bedre og skrive bedre. Elevene sikrer seg mer kunnskap som de skal bruke og få glede av resten av livet.

Dette gir kanskje muligheter for en gutt på Søbakken som vil bli lege, ei jente på Lillemoen som vil bli ingeniør eller en gutt på Hanstad som vil bli elektriker.

En bedre skole gjør at elever i Elverum lettere kan følge sine drømmer og det gjør at samfunnet kan bygges sterkere og bedre.

Derfor er dette kommunens aller viktigste oppgave.

Takk!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: