Publisert av: Yngve Sætre | juni 14, 2018

Innlegg på strategikonferansen 13.06.18


Rådhuset 04.08.15 (3)

Når jeg skulle forberede meg til i dag tok jeg en kikk på innlegget mitt på strategikonferansen i fjor. Budskapet fra meg og Høyre gikk da på næringsutvikling, og vi pekte konkret på fire tiltak:

Vi ville bruke mer ressurser på næringsutvikling, vi ville revurdere organiseringen av næringsarbeidet og vi ønsket konkrete satsinger for å tiltrekke oss industri til Elverum og på entreprenørskap blant innvandrere.

Jeg synes fortsatt dette er gode saker, og jeg synes det er bra at rådmannen har tatt helt konkrete tiltak når det gjelder organiseringen av næringsarbeidet.

Jeg synes også vi må si det er en suksess for næringsarbeidet vårt når det ble skapt 115 nye arbeidsplasser i Elverum i 2017, og vi har lavere arbeidsledighet enn både Hedmark og landet.

Jeg synes det er viktig å si dette for å kvittere ut fjorårets budsjettkonferanse.

Strategikonferansen i år viser at vi har en noe mer krevende økonomisk situasjon. Men alt handler egentlig om hva man sammenlikner med og hvor langsiktig perspektiv man har.

På kort sikt så peker pilene for landet i riktig retning. Det skapes flere jobber, arbeidsledigheten går ned og veksten går opp.

På lang sikt vet vi likevel at det kommer sviktende oljeinntekter og flere eldre som vil gi konsekvenser for økonomien.

For Elverum kan det se ut som det er litt omvendt. Vi har noen utfordringer på kort sikt, men på litt lengre sikt når vi får tatt en gjennomgang av tjenestene, fullført våre investeringer og fylt opp Ydalir så ser det veldig lyst ut for Elverum.

Også har jeg tro på at dette i praksis vil jevne seg litt ut slik at vi på kort sikt også kan få litt hjelp av den gode trenden på landsbasis.

Mitt poeng er at vi ikke må stirre oss blinde på de litt krevende tallene vi har fått presentert. Vi må sette inn de tiltak som kreves, stå fast ved våre prioriteringer og investeringer og tenke langsiktig.

Det er egentlig det samme som du gjør når privatøkonomien strammer seg til. Du reduserer der du kan, tar kontroll på de løpende utgiftene og så holder du fast ved at det er lys i enden av tunellen.

Også skal vi heller ikke spare oss til fant. Når vi får gode muligheter til samfunnsutvikling så skal vi gripe mulighetene.

For eksempel svømmehall. Det er veldig gledelig at dette nå ser ut til at det kan komme på plass.

Så er det for noen kanskje fristende og lettvint å gripe til eiendomsskatt, avgift og gebyrer for å øke inntektene.

Da skal vi tenke igjennom minst to forhold. For det første er det i praksis ikke mulig å løse situasjonen ved et slikt grep.

Kommunen trenger 50 millioner, og skulle vi tatt det ved eiendomsskatt måtte vi nesten doblet den. Dette ville være så urimelig overfor innbyggene våre at fra Høyre sin side mener vi det er helt uaktuelt i seg selv.

For det andre. Tenk på signaleffekten dette vil gi.

Vi er helt avhengig av å skape attraktivitet og tilflytting og en økning i skatt, avgift og gebyrer er absolutt ikke noen god invitasjon til å få folk til å flytte hit. Tvert imot, da tror jeg folk heller vil se seg om etter andre kommuner å flytte til.

Oppsummert så vil jeg si at vi er inne i store og viktige saker når det gjelder tjenestegjennomgang, byplan og kommunens økonomi.

Signalet fra Høyre er at vi må stå fast ved våre investeringer og prioriteringer og ikke øke nivået på skatter og avgifter.

Nå må vi gjøre alt vi kan for å skape attraktivitet og grobunn for vekst.

Det gjør vi mest effektiv ved å legge til rette for næringsutvikling, inkluderende lokalsamfunn og gode oppvekstvilkår for barnefamilier.

Skole, barnehage, næring og frivillig sektor er derfor viktige stikkord og satsingsområder.

Så til sist vil jeg takke rådmannen for godt utført budsjettarbeid så langt.

Vi vet det kan være krevende. Men vi står sammen om dette, og jeg er imponert over hva du og dine medarbeidere får til.

Takk!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: