Publisert av: Yngve Sætre | juni 16, 2018

Innlegg i fylkestinget 11.06.18 om godkjenning av eierstrategi for Innovasjon Norge


Rådhuset august 2015

Fylkesordfører!

Denne eierstrategien er i all hovedsak god, men jeg vil ta opp antall styremedlemmer i selskapet som er 11, inkludert 2 valgt av de ansatte.

De som er valgt av de ansatte har de samme oppgaver som de øvrige medlemmene og det er derfor 11 medlemmer av styret.

Dette er et høyt antall.

Hvis vi ser på de fire største selskapene på Oslo børs så har Equinor 10 styremedlemmer, Telenor har 10, DNB har 7 og Norsk Hydro har 9. Alle disse tallene er inkludert ansattrepresentanter.

Disse fire selskapene er giganter i forhold til Innovasjon Norge. For eksempel har Equinor nesten 30 000 ansatte og Telenor 33 000 ansatte, mens Innovasjon Norge har om lag 700 ansatte. Til tross for dette har altså Innovasjon Norge flere styremedlemmer enn disse selskapene.

Teori om styrearbeid fra Norge peker også i retning av mindre styrer.

Styreekspert ved Norges Handelshøgskole Arne Selvik mener idealstyret bør ha mellom fem og syv medlemmer. Han sier videre at styrer med mer enn syv personer har en tendens til å bli lite beslutningsdyktige.

I USA er det gjort undersøkelser som indikerer at når styrene vokser avtar verdiene av selskapene. Undersøkelser viser også at store styrer i større grad vegrer seg for å fjerne direktører som ikke presterer.

Fra faglig hold peker professorene Martin Lipton og Jay Lorsch på at styrer generelt bør ha 8 til 9 medlemmer, og ikke overstige 10.

Alt i alt indikerer dette at styret i Innovasjon Norge er stort sett i forhold til andre selskaper og i forhold til de faglige anbefalingene på området.

Jeg tror faren ved et stort styre er ansvarspulverisering, mindre engasjement og mindre handlekraft. Jeg sier ikke at Innovasjon Norge er rammet av dette, men det er elementer som kan komme når styret blir for stort.

Det eksakte antall styremedlemmer har jeg ikke noen formening om, men det bør ligge på nivå med de faglige anbefalingene.

Samtidig må vi huske at størrelsen på styret bare er ett av flere elementer i god selskapsstyring.

En riktig dimensjonering og sammensetning av styret er likevel viktig for å skape god styring og kultur i et selskap.

Fylkestinget bør sende et klart signal om dette slik at selskapet selv kan sette i gang en prosess i retning av et slankere styre.

Jeg foreslår derfor følgende tillegg til vedtaket:

«Hedmark fylkeskommune mener det bør settes i gang en prosess for å redusere antall styremedlemmer i selskapet. Antallet bør på sikt ligge mellom 5 og 9 medlemmer, inkludert ansattrepresentanter.»

Takk!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: