Publisert av: Yngve Sætre | april 10, 2018

Innlegg i kommunestyret 04.04.18 om Planinitiativ Gammelvegen, Hernes


Rådhuset 04.08.15

Ordfører!

Folk er forskjellige. Noen ønsker å bo sentrumsnært, urbant og lettvint.

De lever godt uten bil, og er mer opptatt av nærhet til kollektivtrafikk, kulturtilbud og butikker enn av stor plass. De ønsker å bo i en leilighet, eller i et rekkehus.

Andre har kanskje en campingvogn, en veteranbil eller et par hunder. Kanskje ønsker de å ha en egen grønnsakhage, eller de har en plasskrevende hobby.

Disse er mer opptatt av plass og armslag enn nærhet til kulturtilbud og butikker. De ønsker kanskje en tomt på 1 eller 2 dekar, eller mer.

Begge disse og alle andre er hjertelig velkomne til Elverum. Vi ønsker et mangfold og vi ønsker å tilby bolig og tomt til alle som ønsker, innenfor rimelighetens grenser.

I Ydalir planlegger vi ca. 1000 nye boliger som hovedsakelig er leiligheter, småhusbebyggelse og rekkehus. Det er veldig bra. Men jeg mener også vi skal ha alternativer med mer landlige omgivelser og mer plass.

Initiativet i Gammelvegen i Hernes er nettopp i denne kategorien. Det er eneboligtomter i hovedsak mellom 1 og 2 dekar, hvor de som bygger får mer armslag og muligheter for tilpasninger ut fra sine ønsker og behov.

I Hernes er det sannsynligvis et marked for ca. 4-5 nye boliger årlig. I Nistilmarka 2 i Hernes kommer det trolig ca. 20 nye tomter.

Sier vi ja til initiativet i Gammelvegen får vi ytterligere 10 tomter og en reserve på ca. 30 tomter som trolig vil dekke behovet i 5-10 år.

Det er tomter som vil utfylle Ydalir og andre områder i kommunen på en fin måte.

Gammelvegen vil også ligge naturlig inntil eksisterende boligbebyggelse i Hernes, og det er ikke i konflikt med dyrka mark eller verdifulle kulturlandskap.

I løpet av debatten kommer antakeligvis motargumentet om at dette ikke ligger inne i eksisterende planer. Men vi kan ikke stirre oss blinde på planverket.

Terningen Arena, Helsehuset eller integreringsarenaen ved ungdomsskolen er store satsinger vi er stolte av, men ikke noe av dette lå inne i kommunale planer fra starten av.

Det bør være et tankekors.

Jeg registrerer også at planene for Nistilmarka 2 i Hernes delvis ligger utenfor kommuneplanen. Det mener rådmannen er akseptabelt, noe jeg er enig i.

Vi skal lage planer for fremtiden, men vi bør også erkjenne at samfunnet skapes aller best nedenfra og opp, ikke av planer som vedtas på toppen.

Verden forandrer seg kontinuerlig, også lokalt.

Kommuneplanen ble vedtatt for syv år siden, men dette initiativet er et resultat av en reell etterspørsel og et genuint ønske om lokal utvikling nå.

Planene våre bør ta høyde for slike lokale initiativ i tråd med utvikling og etterspørsel i markedet.

Dette initiativet i Hernes bør vi si ja til.

Det vil utfylle vårt tomtetilbud på en god måte, styrke utviklingen i Hernes og gjøre Elverum mer attraktivt.

Takk!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: