Publisert av: Yngve Sætre | mars 22, 2018

Gi lærerne et løft!


Rådhuset 04.08.15

I PISA undersøkelsen i 2015 gjorde norske elever det for første gang bedre enn OECD-gjennomsnittet i alle fagområdene PISA måler – lesing, matematikk og naturfag. I matematikk var Norge blant landene med størst fremgang siden forrige PISA undersøkelse i 2012. Norge gjorde det også meget godt i lesing, og på dette området er Norge blant de beste i hele OECD.

World Economic Forum sin konkurranserapport viser at Norge fra 2013 til 2018 har gått fra plass nr. 33 til nr. 12 i verden når det gjelder kvalitet i grunnskolen. Med Høyre i regjering har skoleresultatene bedret seg betydelig, og veldig mye peker nå i riktig retning i norsk skole.

Samtidig er det langt igjen til akseptabelt nivå når 1 av 4 elever som starter i grunnskolen i Norge aldri fullfører videregående utdanning. I Hedmark gjør vi det dårligere enn landsgjennomsnittet på gjennomføring i videregående skole, og vi er fremdeles det fylket i landet med lavest andel med høyere utdanning i befolkningen.

Mye tyder på at det som ikke fungerer i skolen i stor grad er et resultat av samfunnet rundt skolen. Det settes ikke høye nok krav i skolen fordi samfunnet stille godtar at skole ikke er førsteprioritet. Lærerne har ikke høy nok status fordi samfunnet ikke setter læreryrket høyt nok. Elevene har ikke god nok motivasjon fordi foreldrene ikke har nok engasjement for skolen. Mye av dette er i ferd med å bedre seg, men kulturen som sier at skolen ikke er så viktig er fremdeles et hovedproblem i norsk skole.

To av de fremste skolesystemene i verden er i Sør – Korea og Finland. De har to vidt forskjellige skoler hvor Sør – Korea kjennetegnes av ekstrem disiplin og hardt arbeid, mens Finland har vekt på individuell tilpasning, valgfrihet og kompetanseheving av lærere. Men de har en ting felles: I både Sør-Korea og Finland har lærerne veldig høy status i samfunnet.

Dette indikerer hva som er nøkkelen til en bedre skole. Vi må skape en kultur for læring, hvor elevene innprentes fra alle hold at skolen er prioritet nummer 1. Elevene må lære at hardt arbeid og dedikasjon er helt nødvendig for å oppnå gode resultater.

Dessuten må vi gi lærerne et karrieremessig løft. Lærerne skal bygge fremtidens kompetanse og må gis muligheter og anerkjennelse i sin enormt viktig jobb. Regjeringen satser betydelig på dette området og er i gang med å gjennomføre «Lærerløftet». Dette inneholder blant annet en historisk satsing på etter- og videreutdanning av lærere, og en femårig masterutdanning for lærere.

Læreren er en samfunnsbygger vi bør løfte frem og støtte i sitt svært viktige arbeid. Klarer vi dette vil vi også løfte skolen i riktig retning. Det vil være gull verdt for både samfunnet og den enkelte elev.

Yngve Sætre, Gruppeleder i Elverum Høyre og fylkestingsrepresentant for Hedmark Høyre

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: