Publisert av: Yngve Sætre | februar 28, 2018

Innlegg i kommunestyret 28.02.18 om Liv i Leiret


Rådhuset Storgata august 2015

Ordfører!

Saken om Liv i Leiret har skapt engasjement og debatt. Det er bra. Men nå må vi legge noen rammer slik at vi kommer videre med arbeidet raskt.

På kort sikt blir det den hurtigarbeidende komiteen som skal arbeide med målsetting om å få på plass arrangementer allerede i sommer.

For å få kraft i arbeidet må vi også arbeide på lang sikt. Derfor er det sentralt at komiteen for vekst og utvikling får et mandat for å trekke opp de langsiktige rammene for Liv i Leiret.

Strategien som komiteen skal utarbeide forslag til mener jeg bør inkludere organisering av arbeidet samt belyse hvordan vi sikrer involvering av frivillig sektor, næringslivet og Elverums innbyggere.

Komiteen bør også komme med råd og innspill til utforming og innhold i arrangementene. Komiteen bør også sette Liv i Leiret inn i en bredere sammenheng hvor målet er bygging av attraktivitet og utvikling av Leiret på bred basis.

Dette kan virke som et stort og viktig arbeid, og det er det. Men vi forventer ikke at komiteen skal gi utfyllende svar på alt dette, men at disse momentene belyses i komitearbeidet bør være en klar intensjon.

Som jeg var inne på har det vært en bred debatt om Liv i Leiret både i lokalpresse og formannskapet den siste tiden. I denne debatten tror jeg det er viktig å erkjenne at alle politikere vil Elverums beste, og at vi har tro på at byen og sentrum har unike kvaliteter som kan utvikles.

Elverums historie er i stor grad formet av at vi er et handelssted og et vegkryss med attraksjon. Dette må vi bygge videre på.

Det er fantastisk i Leiret i sommerhalvåret når sola skinner, når det er folk i alle aldre som trives og når det er aktiviteter som skaper liv og røre. Leiret har mye å by på, ikke minst har vi en rik historie vi kan bygge videre på.

Kanskje er det også noe av dette vi kan løfte frem høyere enn det vi gjør. I Østlendingen 22. februar var det et leserinnlegg fra Svein Birkeland som foreslår at Lokket skifter navn tilbake til Østmoehjørnet.

Jeg synes det er et interessant forslag. På Glomdalsmuseets digitale arkiv er det 140 treff på Østmoehjørnet og 17 treff på Lokket. Det er altså ingen tvil om hvilket navn som har mest historisk sus over seg.

Et navn i seg selv skaper ikke utvikling eller aktivitet, men kanskje er det en god ide å løfte frem igjen Østmoehjørnet som navn og bygge videre på vår historie og våre særtrekk. Alle mennesker har behov for å ha noen røtter og en historie de kan forholde seg til.

Liv i Leiret skal ikke bli noen mimrestund, men kanskje er det nettopp i mangfoldet mellom gammelt og nytt, unger og eldre, urbant og ruralt, lokalt og internasjonalt at Liv i Leiret kan finne sin nisje og sin styrke.

Jeg ser for meg sang og dans, artister, mat og drikke, underholdning fra både profesjonelle og amatører i alle aldre, utstillinger, uhøytidelige konkurranser, taler, debatter, stand – up, gjøglere og tryllekunstnere som kombinerer impulser fra verden og tradisjoner fra Østerdalen inn i en ny og frisk ramme.

Jeg vil ønske vekst og utviklingskomiteen lykke til med dette viktige arbeidet.

For egen del holder jeg av første lørdag i mai med håp om at Liv i Leiret kan starte allerede da.

Det er ikke sikkert startskuddet går den lørdagen, men det kommer, og samler vi alle krefter er potensialet for Liv i Leiret enormt.

Takk!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: