Publisert av: Yngve Sætre | februar 26, 2018

Hvem kløner det til, Østlendingen?


Rådhuset Storgata august 2015

I Østlendingens lederartikkel 20. februar blir Høyre og de borgerlige partiene beskyldt for å kløne til saken om Liv i Leiret. Vel, la oss ta et lite nøkternt tilbakeblikk på hva som har skjedd. Arbeiderpartiet sendte ut sitt forslag til vedtak på e-post til resten av formannskapet tirsdag 13. februar, og det ble presentert med et stort oppslag i Østlendingen 14. februar. Arbeiderpartiet inviterte ikke til noen dialog eller justering av sitt forslag til tross for at det inneholdt flere kontroversielle og krevende punkter.

Blant annet gikk Arbeiderpartiet inn for å innføre en minimumsgrense på 1800 kvadratmeter for plasskrevende handel i Elverum, selv om de vet meget godt at Høyre ikke ønsker en slik grense. Videre innebar forslaget at det skulle bevilges 250.000 kroner til diverse infrastrukturtiltak, samt at rådmannen skulle fremme en sak om å opprette en stilling i kommunen som koordinerende byutvikler.

På borgerlig side mente vi det var uansvarlig å bevilge en bestemt sum penger før vi vet hvor stort behovet faktisk er. Vi mente også det var vanskelig å be rådmannen om å opprette en stilling som koordinerende byutvikler i den utfordrende økonomiske situasjonen kommunen er i. Videre var det uaktuelt for oss å gi klarsignal til en grense på 1800 kvadratmeter for plasskrevende handel.

Derfor utformet vi vårt eget forslag, uten politisk sprengstoff, som vi mente kunne være spiselig for alle politiske fløyer. De som mener de to forslagene egentlig går ut på det samme bør ta seg bryet med å lese begge. Forskjellene er åpenbare for den våkne leser.

Når saken kom opp i formannskapet 16. februar foreslo Arbeiderpartiet å utsette hele saken, noe vi mente var et feil signal å sende siden vi har en målsetning om å få i gang arrangementer allerede i mai 2018, altså om drøye to måneder. Da har vi bare tiden og vegen. Det endte med at formannskapet vedtok det borgerlige forslaget, imot Ap og SV sine fire stemmer.

Etter formannskapets behandling fikk Østlendingen et synlig behov for å skape konflikt rundt saken. Overskriften om at «De borgerlige parkerte Ap-forslag til hvordan skape Liv i Leiret» ga inntrykk av at vi på borgerlig side ville stoppe Liv i Leiret, noe som er totalt feil. Videre fikk Østlendingen handelsstandsforeningen på banen og lagde et negativt oppslag om komiteens sammensetning. Dette uten at de som ble angrepet fikk samtidig tilsvar, noe som er pressefaglig kritikkverdig.

I ettertid er det grunn til å spørre hva Østlendingen og Ap egentlig så for seg. At vi på borgerlig side ville akseptere et forslag vi var uenige i? At vi ville springe vekk fra våre tidligere standpunkter fordi Ap hadde fått presentert sitt forslag over en helside i Østlendingen? Slik er faktisk ikke politikkens verden. Når vi er uenige i saker lager vi våre egne forslag til vedtak og arbeider for å få de vedtatt. Det gjorde vi også denne gangen.

På borgerlig side støtter vi fullt opp om Liv i Leiret, men vi kunne ikke støtte Ap sitt forslag. Nettopp derfor laget vi et eget forslag slik at vi kunne få et vedtak i saken og komme videre. Vårt forslag var dessuten såpass nøytralt utformet at det burde være fullt mulig for hele formannskapet, også Arbeiderpartiet, å støtte det.

I etterkant blir Høyre og borgerlig side beskyldt av Østlendingen for å kløne til saken, men i den grad saken er «klønet til» er det nærliggende å spørre hvem som har bidratt mest. Er det Arbeiderpartiet som kjører frem sine politiske kjepphester de vet vi er imot, eller er det borgerlig side som svarer med et nøytralt politisk forslag?

Jeg skal ikke påstå at noen har «klønet til» saken. Jeg er derimot enig med Christian Eckbo som i Østlendingen 20. februar hevder at det det har blitt mye «flisespikking» etter vedtaket i formannskapet. Nettopp dette mener jeg Østlendingen har bidratt mest til. Østlendingen har dessuten bevisst skapt og forsterket konflikter rundt en i utgangspunktet meget positiv sak for Elverum. Er det noe som er uheldig i denne saken er det nettopp det.

Jeg håper og tror hele Elverum kan samle seg om Liv i Leiret, men det vil kreve involvering fra hele Elverum, både frivillig sektor, idretten, kulturlivet, handelsstanden, næringslivet og ikke minst Elverums innbyggere. Vi trenger også drahjelp fra Østlendingen, og det håper jeg vi kan få i større grad i tiden fremover.

Yngve Sætre, Gruppeleder i Elverum Høyre

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: