Kjære årsmøte!
Med Høyre i regjering går det bra for Norge. I World Economic Forum sin årlige rapport har Norge siden 2013 gått fra plass nummer 15. til nummer 11. på listen over de mest konkurransedyktige landene i verden.
I den samme perioden har vi gått fra plass nr. 84 til 58 når det gjelder vegkvalitet, fra plass 65 til 28 når det gjelder byrden av offentlige reguleringer, og fra plass 33 til 12 på kvalitet i grunnskolen.
Nylig kom det også tall fra PMI som viste at norske bedrifter er mer positive til fremtiden enn de har vært på ti år.
Disse gode resultatene kommer i en periode hvor oljeprisen har stupt og fremdeles ligger ca. 40% under nivået da de rødgrønne gikk ut av regjering.
Resultatene til Høyre/FrP – regjeringen er imponerende, og de viser med all tydelighet at Høyrepolitikk virker.
Vi ser også at Høyrepolitikk virker lokalt. Jeg bor i Høyrestyrte Elverum, hvor Erik Hanstad har vært borgermester siden 2011.
I 2017 ble det registrert 129 nye selskaper i Elverum. Dette er det høyeste tallet på fem år.
Vi har også hatt en betydelig forbedring når det gjelder grunnskolepoeng siden Høyre kom i posisjon, og i 2016 var vi for første gang på nivå med landsgjennomsnittet.
Også på andre områder er det stor utvikling. I Elverum planlegger vi en ny bydel med 1000 nye klimavennlige boliger. Målet er at dette skal bli et nasjonalt utstillingsvindu for bærekraftig byutvikling.
Kjære årsmøte. Høyrepolitikk gjør Norge og Innlandet til et bedre sted å bo. Denne utviklingen må fortsette slik at vi kan gi enda større muligheter for alle i hele Norge.
Men det er noen skjær i sjøen. Nesten 60 % av Norges BNP er offentlige utgifter, mens snittet i OECD er ca. 40 %. Samtidig har produktiviteten i fastlandsøkonomien sunket betydelig etter 2006.
Vi vet også at antall eldre i dag utgjør omtrent 20 % av de i yrkesaktiv alder mens de eldre i 2060 kommer til å utgjøre ca. 40%.
Det aller viktigste tiltaket for å møte disse utfordringene er å skape flere arbeidsplasser i privat sektor som bidrar til å skape verdier å leve av.
Dette vet vi i Høyre, men bevisstheten om dette er viktigere enn noen gang.
World Economic Forum peker på at det viktigste hinderet for å skape nye bedrifter i Norge er skatt. Dette er en av mange grunner til at vi må følge opp våre gode programformuleringer om moderate skattelettelser og fjerning av formuesskatten.
Samfunnet er avhengig av gründerne og bedriftseierne som tar risiko med sine egne penger. Blir skatteregningen for høy vil de ikke ta denne risikoen, og i så fall vil hele samfunnet tape.
Det nye fylket Innlandet har enorme muligheter. Mulighetene som åpner seg er først og fremst at vi sammen kan styrke våre allerede sterke sider.
Vi blir det største hyttefylket i Norge og vi blir desidert størst innen vintersport, med Trysil og Hafjell som flaggskip.
Det er anslått at turismen i verden vil vokse med 66 % innen 2030. Dette gir Innlandet store muligheter, spesielt innen skiturisme og naturopplevelser.
De første menneskene som kom til Innlandet i steinalderen var neppe opptatt av vintersport, men de var ganske sikkert opptatt av jakt og fangst. Det var rett og slett naturressursene som gjorde Innlandet attraktivt. Også i dag er det naturressursene som er vårt store fortrinn.
Innlandet blir det desidert største skogfylket i Norge, og vi blir det største landbruksfylket.
I den forbindelse vil jeg legge til at vi kunne vært et enda større landbruksfylke uten ulv. Da kunne vi brukt våre enorme utmarksbeiter til bærekraftig matproduksjon.
Skogen vår binder 12 prosent av de norske klimagassutslippene og med de riktige tiltak kan dette økes.
Norge skal kutte sine utslipp med hele 40 % innen 2030. Dette blir krevende, og Norge som nasjon blir helt avhengig av skogen i Innlandet for å nå dette målet.
På dette området kan vi ta en svært viktig rolle i nasjonal sammenheng. For å si som Johan C: Plantene kan redde verden fra klimakrise.
Kjære årsmøte. Vi går inn i en tid med utfordringer og muligheter. På mange områder vil dette kreve ny politikk. Men vi må alltid basere vår politikk på Høyres prinsipper og verdier.
De viktigste prinsippene er elegant formulert i Sjur Lindebrækkes bok «tillit og tillitspolitikk».
Kort fortalt må vi ikke rive opp alt med røttene i iveren etter endring. Vi må begrense statens makt og gi folk tillit og frihet til å styre sine egne liv.
Mennesker som får tillit vil ta større ansvar, vise mer initiativ og få rikere liv.
Samfunnet skal gi et sosialt sikkerhetsnett og utjevne forskjeller, men det skal alltid lønne seg å jobbe. Målet er full sysselsetting.
Privat eiendomsrett skal forsvares og næringsliv og enkeltmennesker skal gis spillerom.
Dette er kjernen i det Lindebrække kalte en «lyseblå helhetspolitikk», og dette står seg den dag i dag.
Dersom Innlandet bygges på disse verdiene kan fremtiden bli svært lys for oss alle.
Jeg vil gratulere alle tilstede med stiftelsen av Innlandet Høyre.
Vi går en spennende og god tid i møte.
Takk!
Legg igjen en kommentar