Publisert av: Yngve Sætre | januar 16, 2018

Innlegg i fylkestinget 15.01.18 om avtale om sammenslåing av Hedmark og Oppland


Yngve Sætre valg 2017 kreditert 3

Fylkesordfører!

Dette er et godt og balansert forslag til avtale, og jeg vil takke forhandlingsutvalget for å ha gjort en solid og god jobb.

De store positive effektene av sammenslåingen ligger i å utvikle et Innlandsfylke som i større grad evner å ta tak i tidens utfordringer.

Klimaendringer er en slik utfordring. Skogene i Innlandet tar opp hele 12 prosent av Norges samlede utslipp av klimagasser. Dette kan økes ved et mer aktivt skogbruk hvor vi avvirker mer, planter mer og bruker mer tre til å erstatte fossile kilder.

Når Norge skal kutte sine klimagassutslipp med 40 prosent innen 2030 blir skogen i Innlandet helt sentral. Norge trenger vår skog for å nå sine klimamål.

Et annet viktig område er matproduksjon. Verden må øke sin matproduksjon med 60 prosent innen 2050 for å dekke matbehovet. Også i Norge må produksjonen øke.

Innlandet blir det største fylket når det gjelder jordbruksareal, antall gårdsbruk, melkeproduksjon, kornproduksjon og ammeku.

Vi blir uten sammenlikning det største og viktigste landbruksfylket i Norge.

Dette gir muligheter. Vi kommer til å bli lyttet til og vi kommer til å bli en viktig premissleverandør. Dette må vi utnytte, ikke bare til egen fordel, men til hele Norges fordel.

Det er mye formelt som skal på plass når et nytt fylke skal organiseres. Men vi skal heller ikke glemme alt det uformelle som er en viktig del av alle organisasjoner.

På enhver arbeidsplass er det skrevne og uskrevne lover for hvordan man opptrer og løser oppgaver. Disse er formet over tid. Som oftest både på godt og vondt.

Når fylkesordføreren skal få på plass en ny organisasjon blir det svært viktig å forme en enhetlig og ny organisasjonskultur som samhandler og arbeider effektivt mot tydelige mål.

Dette er fylkesordførerens bord, men politisk skal vi bidra med å sette saker på dagsorden og alltid minne om hvorfor vi organiserer vårt samfunn med fellesfunksjoner finansiert av innkrevd skatt.

Den enkle forklaringen er at vi ønsker å gjøre tilværelsen bedre og enklere for innbyggerne. Dette bør være et klart mål også for Innlandet fylkeskommune.

Takk!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: